Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
02 сеп
2014
 
 

Лентата около 700MHz в Европа да бъде освободена за мобилен ШЛ

Допълнителният честотен ресурс трябва да бъде освободен за мобилен широколентов достъп до 2020 г., пише в доклад до Еврокомисията.

5712 прочитания
Страница 1 от 3

Честотният спектър около 700 MHz в Европа трябва да бъде освободен за мобилен широколентов достъп до 2020 г., пише в доклад до Европейската комисия.

Допълнителният честотен спектър е нужен, за да отговори на нарастващата употреба на видео през таблети, смартфони и други мобилни устройства.

Спектърът около 700MHz Ultra High Frequency (UHF) се ползва в момента за наземно радиоразпръскване на ТВ сигнал и за безжични микрофони, но трябва да бъде специално заделен за безжични широколентови услуги в цяла Европа до 2020 г., пише в доклад, подготвен от бившия еврокомисар Паскал Лами.

Въпреки че няма непосредствена нужда от безжична употреба на този честотен обхват в Европа, докладът поставя краен срок за заделянето за мобилни услуги около 2020 г. с варианти за отклонение от плюс/минус 2 години. По този начин се оставя достатъчен преходен период и вероятно ще намали разходите за потребителите и за ТВ компаниите, казват от ЕК.

Докладът предлага също останалата част от UHF спектъра под 700MHz да бъде запазен за ТВ разпръскването до 2030 г. Европа трябва да отхвърли всякакви планове за първоначално заделяна за мобилни услуги на лентата 470-694MHz на Световната конференция по радиокомуникации през 2015 г. Преразглеждане на технологиите за достъп и развитието на пазарите трябва да бъде планирано за 2025 г., се предлага в доклада.

Въпреки че има много общи неща в групата, включваща висши представители от европейските ТВ компании, мрежови оператори, мобилни телекоми и технологични асоциации, остават и 2 ключови различия между общността на мобилните и на ТВ компаниите. Първо, няма съгласие между тях по отношение на гъвкавостта на предложения краен срок за преразпределяне на честотния обхват около700MHz. Освен това липса съгласие и относно продължителността на периода, през който спектърът под 700MHz трябва да остане заделен изключително за ТВ радиоразпръскване в рамките на ЕС.

Тъй като нямам съгласие за компромисен пакет, Лами е подготвил сам доклада, казват от комисията.

Асоциацията GSMA, която представлява интересите на мобилните оператори от целия свят, написа в свое изявление, че приветства намеренията за преразпределяне на лентата около 700MHz.

Все пак, за да се намали пропастта между Стария континент и Северна Америка (а и с Азия), е „изключително важно страните членки на ЕС да бъдат достатъчно гъвкави да направят прехода по-бързо, за предпочитане между 2018 и 2020 г., ако може и по-рано“, каза Ан Буверо, генерален директор на GSMA. Това е нужно, за да се отговори на постоянния ръст на мобилния трафик от данни и на драстичните промени в начина, по който европейските граждани гледат новини и ползва развлекателно съдържание, разчитайки все повече на интернет за достъп до програмите, каза тя.

Но 6 години са твърде дълъг период за освобождаване на лентата около 700MHz като се има предвид развитието на индустрията в рамките на следващите 3 г., казва Силвиан Фабре, директор проучвания в Gartner. „Това означава, че Европа отново ще са догонващи в играта, добави той, посочвайки инициативите в този обхват в другите региони.

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас