Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Настолни компютри
31 авг
2014
 
 

Intel подсили настолните компютри с първия си 8-ядрен PC чип

Чипът Core i7-5960X Extreme Edition е предназначен за геймърски и високопроизводителни настолни компютри.

6081 прочитания

Intel започна да доставя своя най-бърз PC процесор и първия, който има 8 ядра.

Чипът Core i7-5960X Extreme Edition, обявен в петък, е предназначен за геймърски и високопроизводителни настолни машини.

Чипът Core i7-5960X Extreme Edition, обявен в петък, е предназначен за геймърски и високопроизводителни настолни машини. Той е базиран на микроархитектурата Haswell, която е база за най-новите чипове Core, като цената му е $999 на чип за поръчка от 1000 броя.

Включването на 8 ядра и най-новите технологии за голяма пропусквателна способност осигуряват по-бързи игри, по-добра работа на приложенията, кодиране и декодиране на видео, каза Дан Бингам, маркетинг мениджър на Intel.

 

Новият чип  Core i7-5960X Extreme Edition е базиран на микроархитектурата Haswell

 

Голяма част от увеличението на производителността се дължи на поддръжката на паметта DDR4, която все още не се ползва в PC-та. В сравнение с DDR3 новата памет ще предоставя с 50% по-високи нива на вътрешен пренос на данни, като в същото време намалява енергийното потребление с 30 до 40%.

Чипът Core i7-5960X е с максимална тактова честота от 3,5GHz, но може да бъде овърклокнат и на по-висока. Бингам не каза до каква честота може да бъде „пришпорен“ новия чип, но подобният чип на Intel – 4-ядреният Core i7-4790K бе овърклокнат през юни до над 5GHz с въздушно охлаждане. С течно охлаждане новият чип може да постигне и тактова честота над 5GHz.

Чипът е със 79% по-бърз от сравнимия 4-ядрен процесор Core i7 Extreme Edition, според Intel. Редактирането на 4K видео е с 20% по-бързо, 3D рендирането е с 32% по-бързо, а транскодирането на видео от 4K към 1080p е с 69% по-бързо, добавят от Intel.

Чипът Core i7 има 20MB кеш памет и харчи 140 вата енергия.

Intel обяви също чипът Core i7-5930K за $583, който има 6 ядра и максималната му тактова честота е 3,7GHz. Струващият $389 чип Core i7-5820K има 4 ядра с такт 3,6GHz. Чиповете имат по 15 MB кеш, поддържат памет DDR4 и харчат 140 вата. И тези чипове са отключени за овърклокване.

Водещи производители на геймърски PC-та като поделението Alienware на Dell, Falcon Northwest, CyberPower и Maingear вече обявиха настолни машини с новите чипове.

Конкурентът AMD доставя своя 8-ядрен чип FX-8320 вече година. Intel и AMD постепенно увеличават броя на ядрата в битката за короната „най-голяма настолна производителност“.

IDG News Service, Ню Йорк

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас