Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
27 авг
2014
 
 

Сървърните продажби обърнаха тенденцията, твърдят от IDC

Чипът Grantley Xeon на Intel и приключилата поддръжка на Windows Server 2003 би трябвало да запълнят производствените линии на доставчиците

5067 прочитания
Страница 1 от 2

Продажбите на сървъри са нараснали след дълги периоди на спад, като има вероятност да запазят положителната тенденция през 2015 г. и след това, пише в анализ на IDC.

Ръстът през последното тримесечие е доста скромен – световните приходи от сървъри са се покачили едва с 2,5% спрямо същия период на миналата година, но сървърните производители приветстват новината след 5 последователни тримесечия на спад.

Сървърните производители се възползват от старта на новия цикъл на обновявания, като потребителите заменят системи, разгърнати скоро след началото на финансовата криза, казват от IDC.

Но има и други фактори, които допринасят, казва анализаторът от IDC Куба Столарски. Продажбите на сървъри x86 са доста добри от известно време, стимулирани от компании като Google и Facebook, които изграждат свои огромни инфраструктури.

Но във високия клас от пазара продажбите на скъпи Unix системи и големи мейнфрейм машини спадат от години, повличайки целия сървърен пазар. Сега тези системи държат достатъчно малък дял от целия пазар, така че x86 машините могат отново да изгреят, добави Столарски.

Още повече, че продажбите на нови типове системи от среден клас, които покриват инфраструктурни продукти, продавани от компании като Cisco Systems и VCE, също растат, което допринася за цялостния ръст на пазара.

Тези положителни тенденции доведоха до известен ръст за периода април – юни. Световните приходи на фабриките за сървъри достигнаха $12,6 млрд., при около $12,3 милиарда за предишното тримесечие.

Две бъдещи развития дават индикации, че растежът би трябвало да продължи и дори да се ускори през следващата година, казват от IDC.

Едната е пускането на сървъри, базирани на сървърната платформа Grantley Xeon на Intel, чието обявяване се очаква на конференцията за разработчици в Сан Франциско следващия месец. Нов чип на Intel обикновено предизвиква вълна от сървърни покупки.

Освен това Microsoft ще сложи край следващата година на поддръжката на масово използваната операционна система Windows Server 2003, което също ще доведе до повече надграждания.

Всеки, който очаква момента „Windows XP“ при сървърите, трябва да е наясно. Преходът вероятно ще е по-бавен, казва Столарски, а някои потребители ще запазят своя сегашен хардуер и ще надградят само операционната система.

Top 5 доставчици на сървъри по приходи за Q2 2014

Hewlett-Packard запазва водещата си позиция на сървърния пазар през последното тримесечие с дял 25,4% от приходите, леко увеличавайки го спрямо миналата година.

Cisco е най-печеливш от ситуацията, увеличавайки своите приходи с 35,4%.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас