Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
06 авг
2014
 
 

Германският закон за авторските права е противоконституционен

Законът е неясен и поставя противоконституционни ограничения върху свободата на информацията, пише в жалба на Yahoo

3907 прочитания

Законът за авторските права на Германия, който дава на издателите изключително права върху комерсиалната употреба на тяхното съдържание онлайн, е противоконституционен, твърдят от Yahoo, която е завела дело във Федералния конституционен съд на Германия.

Законът, който влезе в сила през август миналата година, дава на издателите ексклузивни търговски права върху тяхното онлайн съдържание с изключение на случаи на ползване на отделни думи или кратки текстови пасажи.

Добавката за малките текстови откъси бе направена, за да се даде възможност на търсачките и агрегаторите на съдържание да продължат да показват части от новинарски статии, без да нарушават авторските права. Издателите обаче интерпретират по различен начин закона и искат компенсации и от търсещите машини.

Законът за авторските права предизвика противоречия още в началото. Консорциум от издатели на новини започна съдебен процес срещу Google през юни, искайки част от приходите, които компанията генерира чрез публикувани на отрязъци от новинарски статии. Те подадоха жалбата, след като Google декларира, че няма да плаща подобни компенсации.

Издателите подадоха подобен иск и срещу Yahoo на 1 юли. Yahoo също не се заинтересува от лицензни преговори, което направи правните действия необходимост, заявиха от VG Media, колективна организация, която действа в полза на германските новинарски агенции.

„Смятаме, че законът Ancillary Copyright Law фундаментално нарушава нашите конституционни права на търсачка, работеща в Германия, и се надяваме съдът да присъди в наша полза, като гарантира на германските потребители, че ще могат да се възползват от същия обхват от онлайн информация, както и останалите потребители по света“, заяви говорителка на Yahoo.

Yahoo смята, че новият закон за авторските права поставя противоконституционни ограничения върху свободата на информацията за интернет потребителите, тъй като получаването на специфична информация от Интернет без помощта на търсачките не е възможно, каза Хелге Хъфман, главен юристконсулт на Yahoo Германия в изявление, публикувано в петък.

Германската конституция изисква от държавата да защитава свободата на информацията, включително да има структури, които гарантират, че хората могат да получават информация, каза още Хъфман, добавяйки, че новият закон не е съвместим с конституционните членове, които гарантират свободата на пресата, свободата на труда и принципа на равнопоставеност.

Освен това Yahoo смята, че законът е твърде неясен, а смътните определения водят до правна несигурност, смята Хъфман.

Yahoo като цифрова медийна компания и доставчик на търсещи услуги иска да бъде защитена висококачествената журналистика, като се запази честната конкуренция на пазара на търсачки.

IDG News Service, Амстердам

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас