Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
24 юли
2014
 
 

5 извода от финансовите резултати на Apple

Apple се справя отлично в Китай, не толкова добре при таблетите, увеличава инвестициите в R&D.

5505 прочитания

Apple обяви финансовите си данни за тримесечието, като някои виждат смесица от по-добра печалба, но по-ниски от очакваното продажби. Ето и 5-те най-важни извода от пресконференцията на компанията.

Apple влага повече средства в научно-развойна дейност

Apple е похарчила $3,3 милиарда през последните 9 месеца за научно-развойни проекти. Те представляват 3,1% от приходите й, а в същото време надхвърля многократно R&D инвестициите й през последните няколко години. За последен път подобно ниво на средства за научно-развойна дейност бе през 2009 г., като се очаква то да се вдигне още. През тримесечието април до юни R&D разходите бяха 4,3% от приходите, което не се е случвало отпреди пускането на iPhone. Какво стимулира тези инвестиции? Само Apple знае, но добро предположение би било новият iPhone, който според сведенията скоро ще претърпи основен ремонт, както и много удобно ново устройство за носене. Няма никакво значение, че R&D разходите на Apple като процент от приходите са сред най-ниските в Силициевата долина, след като парите, с които разполагат инженерите й, са огромни.

Забравете за продажбите, потребителите на iPad са щастливи, а Apple каза, че само това има значение

С продадени 13,3 милиона таблета продажбите на iPad са намалели с над 1 милион броя спрямо същия период на миналата година. Тим Кук каза, че това е било очаквано, но призна, че за всеки друг е било изненада. Той обаче се фокусира върху факта, че всички проучвания показват, че хората са много щастливи от своите iPad таблети. А само щастието може да ни плати сметките, каза той. Той посочи още, че въпреки спадналите продажби, Apple има още няколко коза в ръкава си. „Все още смятаме, че категорията е в ранна възраст и има големите иновации, които можем да вкараме в iPad“, заяви Кук, без да уточни какви биха били те.

Apple прави удар в Китай

Кук заяви, че блестящите резултати на Apple в Китай са „изненадващи“. Продажбите са за $5,9 милиарда, почти колкото за всички страни в Европа. „Смятахме, че ще имаме силни продажби, но те надхвърлиха и най-смелите ни очаквания“, каза той. Благодарение на нова сделка с China Mobile, продажбите на iPhone в Китай са скочили с 48%, на Macintosh компютри – с 39%, увеличават се дори продажбите на iPad .

Обяснение за сделката с IBM

Когато Apple обяви голямата сделка с IBM миналата седмица, включваща проникване на iPad и iPhone в предприятията, някои се почесаха недоумяващо. Във вторник Кук обясни нещата, около подобряване на продажбите на таблети в предприятията, обусловени от спада на PC продажбите. Пазарният дял на Apple при таблетите в големите компании е около 20%, доста под нивото, което постига на останалите пазари. „Смятам, че нашата теория от първия ден, в който пуснахме iPad, е че таблетният пазар ще надмине PC пазара. Тази теория все още е валидна. Просто смятаме, че трябва да направим още няколко неща, за да стимулираме бизнеса да се насочи към правилната траектория“, добави той.

Все още не знаем кога ще бъде пуснат iPhone 6 или iWatch

Ако сте очаквали някакъв намек за това, значи не познавате Apple. Редица анализатори се опитваха да изчоплят някаква информация за това какво предстои и кога точно, но Кук каза само „нови продукти и услуги“ вече са на път. Някои неща не се променят никога.

IDG News Service, Сан Франциско

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас