Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
22 юли
2014
 
 

Ръст в облачните услуги отчита SAP за Q2 2014

Чистата печалба на компанията обаче отбелязва спад поради патентни спорове.

4016 прочитания

Стабилен ръст при облачните услуги през второто тримесечие на 2014 г. отчита SAP. Същевременно приходите от “традиционен” софтуер на немската компания продължават да спадат – тенденция, която отчита мигрирането на пазара от локално инсталирани решения към услуги и приложения, доставяни през облака на абонаментен принцип. Чистата печалба на  компанията обаче отбелязва спад поради патентни спорове.

241 млн. евро (329 млн. долара) са печалбите на SAP от облачни абонаменти и поддръжка през второто тримесечие – с 52 на сто повече спрямо миналата година, според IFRS (International Financial Reporting Standards - Международни стандарти за финансови отчети).

Компанията очаква печалбите от облачни абонаменти и поддръжка, не попадащи в IFRS, да нараснат с до 39%, достигайки 1,05 млрд. евро. Досегашните пронози бяха за печалби между 950 млн. и 1 млрд. евро.

SAP също така отбеляза и ускоряващо се внедряване на платформата Hana, добавяйки 3500 клиенти на Hana и 1200 на  Business Suite. От компанията не публикуват печалби от in-memory решението си, пояснявайки само чеза последното тримесечие то е достигнало 3200 Hana клиенти, включително 1000 такива на Business Suite.

Цялостния оборот на немския разработчик бележат ръст от 2%, достигайки 4,2 млрд. Чистите печалби спадат с 23% спрямо аналогичния период на миналата, достигайки 556 млн. евро, след като компанията плати 289 млн. евро в патентен спор с друг доставчик на офтуер - Versata.

Оборотът от софтуер на SAP също върви надолу, спадайки с 2% и достигайки 957 млн. евро. Поддръжката пък бележи ръст от 5%, достигайки 2,3 млрд. евро. Цялостинят оборот от софтуерния бизнес, където се включват и резулаттите от облачните услуги, нараства с 5% до 3,5 млрд. евро.

Компанията не променя предвижданията си по отношение на фиксираните валутни курсове, но предупреждава че оборотите от софтуер и свързани с него услуги, както и оперативният ръст в реални валути може да понесат удар ако обменните курсове се запазят на нивата от юни до края на годината.

SAP отчита сериозен ръст в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) през второто тримесечие, въпреки политическата криза в Украйна, като не попадащите в IFRS обороти от софтуер и свързани с него услуги се увеличават с 8% спрямо аналогичния период на миналата година. За сравнение ръстът в Северна и Южна Америка е 6 на сто.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас