Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Комуникации
17 юли
2014
 
 

IDC: Облачните и софтуерните опции удрят UC пазара

5354 прочитания
Страница 1 от 2

Продажбите на видеоконферентни системи и решения за телеприсъствие спадат, ударени от нарастващите предложения за облачни и софтуерно базирани решения, които често са по-евтини и по-прости за внедряване, показва изследване на IDC.

През първото тримесечие на 2014 г. приходите от видеоконферентно оборудване са намалели с 16% спрямо същия период на 2013 г. до $473,5 милиона, а броят на продадените устройства е с 6,2% по-малък.

Пазарният лидер Cisco е понесъл най-голям удар. Неговите приходи от видео оборудване са се свили с 22,4% на годишна база, въпреки че запазва първото си място с малко над 40% пазарен дял по отношение на приходите.

Прочетете още: Обединени комуникации или за модерните IP централи

Polycom, чиито постъпления са намалели с 8,4%, е на второ място с 29% пазарен дял, а на трето място е Huawei със 7,8 на сто дял и 2% спад на приходите.

Какво се крие зад депресията на този пазар? Потребителите отлагат покупките, тъй като се оглеждат за алтернативи, които са по-евтини, софтуерно базирани и хоствани в облака, а това е сигнал за изместване на фокуса от хардуерните продукти, обясняват от IDC.

Видеото обаче остава ключов компонент от корпоративните пакети за сътрудничество в много от организациите.

Ако се видят няколко специфични пазарни сегмента, мултикодек оборудване за „поглъщащо телеприсъствие“ отчита с 33,5% по-малко приходи, като продадените бройки са с 26% по-малко, докато видео системите за конферентни зали са генерирали с 10 на сто по-малко приходи при спад на броя продадени системи само с 1%.

Приходите спадат на годишна база във всички основни региони – с 19,8 на сто в Европа, Близкия изток и Африка, с 16,4% в Азиатско Тихоокеанския регион, с 13,4% в Северна Америка и с 5,1% в Латинска Америка, твърдят от IDC.

„Тънката червена линия“ в изследването обаче сочи, че повечето доставчици отговарят на промяната чрез пускане на облачно базирани видео алтернативи, добавят от IDC.

Cisco например вгражда функционалност за социално сътрудничество в своите приложения, дори наскоро изтегли своя корпоративен пакет WebEx Social и го замени с предложението на партньора си Jive Software, каза анализаторът от IDC Рич Костело.

Той отбелязва още, че обявявайки наскоро видеоконферентен хардуер, Cisco представи и облачна услуга за частни видеоконференции в зала, наречена Cisco Collaboration Meeting Room (CMR). В добавка към CMR Cisco има и други облачни пакети за уеб срещи и видео/аудио конференции като WebEx Meetings и Cisco Hosted Collaboration Solution (HCS).

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас