Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Сървъри
16 юли
2014
 
 

Fujitsu създава линеен суперкомпютър с по-малко комутатори

Нов комуникационен алгоритъм и многослойна mesh топология обещават много по-икономична работа.

3738 прочитания, 11 коментара

Fujitsu е разработила нов подход за клъстерни суперкомпютри, с който намалява броя на мрежовите комутатори с 40%, без да се жертва производителност.

Подходът е фокусиран върху ползването на нов комуникационен алгоритъм, който ефективно контролира преноса на данни, а освен това разгръща многослойна mesh топология за мрежата.

В сравнение с трислойния модел на „дървовидната“ мрежа, която разчита на разклонена като дърво структура на връзките, многослойната full-mesh топология премахва слой комутатори чрез по-ефективно картографиране.

Същевременно реализираните по график преноси на данни избягват колизиите по един и същи маршрут, когато всеки сървър общува с всеки друг сървър.

Клъстерната суперкомпютърна система от 6000 сървъра може да ползва стотици или хиляди мрежови комутатори, като мрежата харчи едва 20% от електропроблението на системата.

Когато се създаде система от няколко хиляди устройства, новият подход ще намали броя на мрежовите комутатори с 40% при запазване на производителността на традиционна система.

„В резултат разходите ще се намалят в цялата структура, включително от по-малкото компоненти и енергопотреблението до времето и мястото за инсталиране и поддръжка“, каза говорител на Fujitsu.

Технологията може да ускори употребата на мощни суперкомпютри за целите на анализа на земетресения и метеорологични прогнози, както и за откриване на нови лекарства, твърдят от Fujitsu. Клъстерните суперкомпютри са ползвани досега за проектиране на различни продукти – от смартфони до коли.

Fujitsu Laboratories ще представи технологията този месец на конференцията Summer United Workshops on Parallel, Distributed and Cooperative Processing 2014 (SWoPP 2014) в Ниигата в Централна Япония.

Лабораторията планира да произведе работеща версия на своя метод до март 2016 г. Тя продължава проучванията върху намаляване на броя мрежови комутатори в клъстерните суперкомпютри.

IDG News Service, Токио

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи
Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Илия Кръстев, директор „Продажби“ на платформени решения в SAP България:

Със SAP HANA банките могат да харчат 80% за иновации и само 20% за поддръжка

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас