Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
16 юли
2014
 
 

Важното значение на сделката Apple-IBM

Времената и враговете се сменят, двете приятелски компании вече не искат да си спомнят за рекламата „1984“, в която Apple осмиваше IBM.

4483 прочитания
Страница 1 от 2

Партньорството на Apple с IBM за атакуване на мобилните предприятия може да има дългосрочни последици за двете компании, както и за големите им конкуренти Google, Microsoft и BlackBerry. То може обаче да улесни неимоверно живота на ИТ отделите в големите корпорации.

Apple и IBM обявиха „ексклузивна“ сделка, според чийто условия Голямата синя ще създава „от нулата“ нова линия корпоративни приложения за Apple iOS, предназначени за търговията, здравеопазването, транспорта и други индустрии.

IBM ще създава „уникални облачни услуги“ за iOS, включително средства за сигурност, за анализи и за управление на устройства. Тя ще препродава iPhone и iPad на своите корпоративни клиенти, а Apple ще пусне нови услуги за поддръжка на бизнес клиенти.

С други думи, Apple и IBM прилагат на кръстосан огън мобилния бизнес пазар. И това става в доста тясно, почти семейно сътрудничество. Компаниите използваха думата „ексклузивно“ 4 пъти в официалното съобщение за сделката.

Това предполага, че Apple няма да се стреми към подобна сделка с Hewlett-Packard. От своя страна, IBM (поне засега), залага всичките си козове на Apple, изглежда за сметка на Google Android OS и Microsoft Windows Phone.

„Ние казваме, че тези приложения и услуги ще бъдат специфични за iPhone и iPad“, каза говорителка на IBM в отговор на въпрос какво означава „есклузивно“. „Това са най-добрите мобилни устройства в света, от наша гледна точка“, добави тя.

Сделката е значителна по няколко причини. Устройствата на Apple се ползват масово от бизнес хората, но компанията се смята за „ренегат“ в корпоративния свят, тъй като се промъква там през задната врата и не обръща никакво внимание на нуждите на ИТ отделите, каза анализаторът Роджър Кей от Endpoint Technologies. „Ако IBM дойде и каже „Ние гарантираме, че тия джаджи на Apple работят добре с онова, което вече имате“, това ще направи по-спокойни ИТ отделите“, обясни той.

Кей коментира, че и досега те са били партньори, но IBM е имала равностоен с останалите производители достъп до Apple API. Сделката от вторник може да даде на IBM по-добър достъп до функции на Apple като Find My Phone и възможностите за отдалечено изтриване, което ще позволи на IBM да ги интегрира в своите инструменти за мобилно управление, заяви анализаторът.

Това е промяна за Apple, която досега почти не се интересуваше от това, как бизнесът се справя с наплива от нейните устройства. Сега Apple си партнира с компания, която прави неимоверни усилия да разбере всички нужди на корпоративните клиенти.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас