Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Перспективи
10 юли
2014
 
 

IBM инвестира $3 млрд. за нов компютърен дизайн

IBM гледа към бъдещето, в което компютърните чипове няма да ползват силиций, а графен, въглеродни нанотръбички или друг нов материал.

6615 прочитания
Страница 1 от 3

IBM ще „налее“ $3 милиарда през следващите 5 г. в научно-изследователска дейност за нови материали за компютри и чипове, като преосмисля дизайна на компютрите и гледа напред в бъдещето, в което вече няма да има силициеви чипове.

Учен на IBM гледа към бъдещето, в което компютърните чипове няма да ползват силиций, а графен, въглеродни тръби или друг нов материал.

Инициативата за нов компютърен дизайн може да положи основите за функционални квантови и когнитивни компютри, които имитират работа на човешкия мозък.

„Основната архитектура на компютъра е непроменена от 1940 г. насам. Като се имат предвид вида на проблемите, които виждаме днес, усещаме, че е време да започнем да търсим нови форми на компютрите“, каза Супратик Гуа, директор на отдела по физика в IBM Research.

Силициевите схеми са в застой и способността да се намалят още чиповете достигна своя лимит. IBM експериментира с графен, въглеродни нанотръбички и други материали, за да замени силиция в компютрите, като ще се опита да разработи чипове, които могат да се намалят до атомни размери. Новината идва месец, след като Hewlett-Packard разкри, че преразглежда основите на проектирането на компютрите.

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас