“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD |  омуникации
09 юли
2014
 
 

»“ гиганти готв€т Internet of Things стандарти

Open Interconnect Consortium по-късно тази година тр€ва да достави първите спецификации за свързване на устройства, независимо от техни€ вид, операционна система или вид безжична комуникаци€, ко€то те използват.

6382 прочитани€

√олеми »“ компании ще създават единни стандарти за връзка в Internet of Things (»нтернет на нещата, IoT), благодарение на които милиарди устройства да могат да обмен€т информаци€. Intel, Samsung и Dell са сред основоположниците на of Open Interconnect Consortium (OIC), който по-късно тази година тр€ва да достави първите спецификации за свързване на устройства, независимо от техни€ вид, операционна система или вид безжична комуникаци€, ко€то те използват.

 омпаниите от консорциума ще допринас€т с разработки с отворен код, които могат да бъдат използвани за създаване на софтуерни пакети за обмен на данни между най-различни устройства – от смартфони и дистанционни управлени€, през носима електроника и домакински електроуреди, до различни сензори. ѕървоначално OIC ще състави стандарти за връзка, откриване и автентикаци€ на устройства, както и инструменти за събиране на информаци€ в “умни жилища”, потребителска електроника и в корпоративна среда.

ѕо думите на √ари ћарц, продуктов мениджър в Intel, организаци€та ще се цели във вертикали като автомобилни€ сектор и здравеопазването, където утсройствата и комуникационните технологии са различни.

ќколо 212 млрд. устройства се очаква да бъдат свързани до 2020 г., което €сно показва нуждата от IoT, допълва ƒъг ‘ишър, вицепрезидент и генерален мениджър на отдела за софтуер и услуги в Intel. ÷итираните данни са на анализатора IDC.

IoT платформата ще създаде лесен начин за обм€на на информаци€ и ще превъзмогне пречките, свързани с безжичното предаване на данни, механизмите за автентикаци€ и технологиите за сигурност, допълва още той.
IOC не е първата организаци€, създаваща стандарти за »нтернет не нещата. Ќаскоро Microsoft се присъедини към AllSeen Alliance, създадена в кра€ на миналата година група с подобни цели. ≈дна от основите на AllSeen е AllJoyn, софтуерна платформа на Qualcomm, позвол€ваща на смартфони, умни часовници и компютри да обмен€т информаци€.

—поред IOC основната разлика между тази организаци€ и други подобни на не€, че те не са фокусирани върху сигурноста и автентикаци€та, об€сн€ва ћартц, допълвайки че  консорциумът ще сподел€ спецификации и код с други групи за установ€ване на общ IoT интерфейс.

—ъщо така организаци€та ще сертифицира устройства, съвместими с тези стандарти и ще обхваща широк кръг от безжични технологии, включително Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee и NFC (near-field communication).

ќстаналите създатели на OIC са производителите на чипове Atmel и Broadcom.  онсорциумът също си взаимодейства и с други производители на електроника, като по-късно през годината се очаква да бъдат добавени нови членове.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас