Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
26 юни
2014
 
 

За нередности отменят процедурата за технологична модернизация

Средствата от 97 млн. лева няма да бъдат загубени, а ще се пренасочат към проекти от резервните списъци на мерките "Енергийна ефективност и зелена икономика" и "Иновации". Следващата есен Управляващият орган на оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" ще обяви първи процедура по "Технологична модернизация" със същите условия, но с нови, по-ясни правила и при по-голяма стойност.

4241 прочитания

Управляващият орган на оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007 – 2013 г. отменя процедурата „Технологична модернизация в малки и средни предприятия“, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Илюстрация: Stuart Miles, FreeDigitalPhotos.net

Илюстрация: Stuart Miles, FreeDigitalPhotos.net„За да предотвратим риска от финансови корекции на оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ или дори забавяне на акредитацията за следващия програмен период, взехме решение за прекратяване на процедурата за технологична модернизация“, съобщи на пресконференция главният директор на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Ели Милушева.

Като причина за спиране на процедурата за технологична модернизация бяха изтъкнати постъпилите безпрецедентен брой жалби и сигнали за нередности при процеса на оценка на проектите. Получените до момента жалби са повече от 100, като сигналите за нередности продължават. „След разпоредена проверка на всички жалби, отдел „Вътрешен контрол и нередности“ предостави доклад за нарушения при оценката на подадените проектни предложения. Те са свързани с неспазване принципите на равнопоставеност, процедурите и вътрешните правила“, обясни Милушева. Според нея констатираните нередности водят до промяна в класирането на проектите. ДАНС и Прокуратурата вече са сезирани за случая.

Средствата от 97 млн. лева няма да бъдат загубени, а ще се пренасочат към проекти от резервните списъци на мерките „Енергийна ефективност и зелена икономика“ и „Иновации”. „Следващата есен Управляващият орган ще обяви първи процедура по „Технологична модернизация“ със същите условия, но с нови, по-ясни правила и при по-голяма стойност“, каза Милушева.

Ели Милушева, главен директор на дирекция Европейски фондове за конкурентоспособностПо процедурата „Технологична модернизация в малки и средни предприятия“ с бюджет 97,5 млн. лв. са получени повече от 1200 проекта на стойност е 730 млн. лв. На 23 май 2014 г. е обявено решение на Управляващия орган за одобряване доклада на оценителната комисия по същата процедура за 142 проекта. По процедура договорите трябва да бъдат сключени в едномесечен срок. Важно условие е, че договаряне по настоящата програма може да бъде осъществено до 30 юни 2014 г. От страна на Управляващия орган на оперативната програма към момента няма сключени договори по процедурата за технологична модернизация.

Милушева застъпи становището, че засилената конкуренция в процедурата е изкривила процеса. Тя подчерта, че както администрацията, така и бизнесът и консултантите носят отговорност за отмяната на процедурата, тъй като не са сигнализирали по-рано за нерегламентираните отношения в процеса на оценяване. Милушева бе категорична, че при създалата се ситуация ще има наказани служители от Управляващия орган на оперативната програма.

„В момента Европейската сметна палата проверява седем проекта по пет други процедури за безвъзмездно предоставяне на финансова помощ, наследени от това ръководство на програмата. Отговорили сме на техните констатации и финансови корекции по програмата няма да бъдат наложени“, подчерта Милушева.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас