“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
16 юни
2014
 
 

»ѕќ: Jump Math може да бъде внедрена в образованието за 2-3 г.

—поред »ѕќ, резултатите от системата се доказват с гол€ма група деца.

4179 прочитани€

јлександър √лавчев

—истемата Jump Math може да бъде внедрена в началните училища за 2-3 години при наличие на политическа вол€, адекватно финансиране и подход€ща организаци€. “ова е основни€т извод в годишни€ доклад за 2012/2013 на »нститута за прогресивно образование (»ѕќ) – организаци€та, сто€ща зад инициативата по внедр€ване на системата в Ѕългари€. ќт там посочват още, че е необходимо да се проведе сравнително изследване с контролна група към кра€ на 2013/2014 учебна година за получаване на статистически резултати. “е биха послужили като аргументи, които биха били необходими за вземане на подобно решение на държавно ниво.

—поред доклада »ѕќ за Jump Math за миналата учебна година:

  1. —истемата работи успешно за всички деца от началното училище и подготвителни групи с типични паралелки от средно 25 деца с най-разнообразен състав (социално положение, етнически и т.н.).
  2. ”чители с типични умени€ и опит могат да внедр€т системата успешно и да постигнат очакваните резултати. »зисква се специално обучение (около 8 теоретични часа и 6 практика) и един срок извънредни усили€ (1 час подготовка за всеки учебен час). —лед първоначални€ по-труден период, учителите се връщат към нормално натоварване и придобиват увереност.
  3. ¬сички деца, включително изостанали, със —ќѕ и напреднали, се ангажират активно в учебни€ процес и постигат много гол€м напредък, спр€мо собственото си ниво.
  4. ќбучението за учителите е бързо и евтино. “еоретичното обучение се провежда успешно по интернет и не изисква разходи за път – единствено еднодевното практическо обучение изисква присъствие на м€сто. ќбучението на учители може да се разшири и, с подход€ща организаци€ и финансиране, да обхване всички начални учители за 2-3 години.
  5. ”чебните материали, ръководствата за учители и годишните разпределени€ доказано покриват държавните образователни изисквани€ (ƒќ»). ѕоследователното прилагане на Jump Math постигат и надвишават значително ƒќ» за всички деца. ”чебните материали са не по-скъпи от типичните помагала и учебници при масов тираж.

явор ƒжонев, председател на ”— на »нститута за прогресивно образование

ќт началото на 2014 г. »нститутът за прогресивно образование получава “значително финансиране” от ‘ондаци€ јмерика за Ѕългари€ с цел повсеместно внедр€ване на системата. ѕо думите на явор ƒжонев, председател на ”— на организаци€та, това би била логична следваща стъпка, тъй като резултатите от не€ се доказват с гол€ма група деца – над 1300. ќт началото на следващата учебна година т€хната бройка тр€бва да нарастне на 5000.

“ќсновните резултати от Jump Math са не толкова академични€ успех, а преди всичко това, че децата имат вътрешна мотиваци€ за учене”, посочва ƒжонев. ѕо негови думи най-гол€мата ценност на системата е, че по ненасилствен начин подтиква учениците да жела€т да учат и да се развиват напред.

ƒруг неин позитив е работата в колектив – децата се научават, че когато са в група, т€ може постигне много повече, отколкото са възможностите на най-силни€ й самосто€телен представител.

—поред ƒжонев, тези резултати и ефекти на Jump Math ще доведат по естествен начин както до академични успехи, така и до обща увереност в бъдещи€ живот на децата.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас