Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | CAD/CAM/CAE
10 юни
2014
 
 

За петнадесета година ДиТра организира конференция за CAD/CAM

В рамките на тридневното събитие бяха проведени технически демонстрации на специализираните софтуерни решения SolidWorks и Delcam и бяха представени успешни примери от използването им в български предприятия.

6004 прочитания

Александър Главчев

Над 120 собственици на бизнеси, специалисти и студенти събра ДиТра - CAD/CAM звеното на ТехноЛогика, на 15-тото издание на ежегодната си конференция за CAD/CAM технологии “Среща на приятелите на ДиТра”. В рамките на тридневното събитие бяха проведени технически демонстрации на специализираните софтуерни решения SolidWorks и Delcam и бяха представени успешни примери от използването им в български предприятия. Също така, конференцията даде възможност на студенти от Техническия университет във Варна да се докоснат до реални приложения на своите специалности и да се срещнат с представители на успешни български инженерни компании.

Огнян Траянов, управител и собственик на ДиТра

Ние виждаме, че трябва да се намесим активно в области като образовнието, за да върнем желанието на младите да се занимават с инженерни науки. Това сподели Огнян Траянов, управител и собственик на ДиТра по време на първия въвеждащ панел на конференцията. “Единствените свои клиенти, които подпомагаме да бъдат представени пред обществото, с пълната увереност, че това е полезно за младите хора, да видят че в България има места, в които достойно могат да се реализират като специалисти, са тези на ДиТра – обясни Траянов. – Тези фирми са пример и за по-възрастното поколение, които искат да видят, че тежката цена на прехода е осмислена. Да, няма ги големите мастодонти с осигурените пазари, но има много жизнени и пазарано ориентирани фирми.”

По негови думи проблемът при образованието, не е само в липсата на достатъчна подкрепа от страна на държавата, но и че желаещите да изучават инженерни специалности не се достатъчни и като количество, и като качество. Усилия също така трябва да бъдат насочени към по-малките деца, у които да бъде подкрепено зараждането на интерес към науката, технологиите, инженерните науки и математиката и бъдат увеличени шансовете повече от тях да кандидатстват за такива специалности.

“Ние трябва да идем при университетите”, посочи Траянов, допълвайки че компаниите трябва да помагат на учебните заведения, така че младите да имат възможност както за добро образование, така и шанс да се реализират. “Ако не реагираме сега, ще става все по-трудно”, заключи той.

В рамките на конференцията бяха връчени и годишните отличия на ДиТра.

Първото отличие, озаглавено “Комплексност”, за дългосрочно партньорство, получи фирма ИХБ Илектрик АД. Организацията все още е по-известна със старото си име – Елпром ЗЕМ и е доставчик на хидрогенератори, електродвигатели и електро-механично оборудване за водноелектрически централи, помпени станции и напоителни системи.

Второто отличие, “Решителност”, заменяйки CAD/CAM софтуера си със предлагания от ДиТра SolidWorks Enterprise PDM, бе присъдено на Донидо, производител на машини за млекопреработвателни предприятия.

Наградатата, озаглавена “Развитие”, за компания, драстично увеличила броя на служителите си, изполващи SolidWorks и оборудвала свой отдел със софтуер на Delcam, получи Балканкарподем АД – производител на електротелфери, кранове, складова техника и цялостни автоматизирани транспортно-складови системи.

Отличието “Иновативност” за въвеждане в експлоатация за роботизирана система за обработка на облицовки от варовик получи врачанската фирма ЙотовСтоун.

Последната връчена награда, “Принос”, получи Здравко Върбев от Елика-Елеватор ООД. По думите на Цветан Стоянов, директор на ДиТра, отличието е за цялостен принос към общия бизнес и сътрудничеството между двете компании.

Официални гости на конференцията бяха Марко Фазоли, технически мениджър в Dassault Systemes на SolidWorks за региона EMEAR (Европа, Близкия изток, Африка и Русия), който представи пред публиката SolidWorks Electrical и Шан Рибчестър, мениджър “Бизнес развитие” в Delcam Europe. В началото на тази година Delcam бе официално придобита от Autodesk.

Проведена бе и лекция-демонстрация на SolidWorks на македонски език. Освен в България, ДиТра е представител на SolidWorks и Delcam и в Македония.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас