Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
31 май
2014
 
 

IDC: Спад при хардуерните видеоконферентни решения

Според анализатора клиентите се преториентират към облачните и софтуерните продукти, които често са евтини и по-лесни за внедряване.

3101 прочитания

Продажбите на хардуерни видеоконферентни и телепрезънс системи намаляват, засегнати от ръста при облачните и софтуерните решения, които често са евтини и по-лесни за внедряване, сочи изледване на IDC. През първото тримесечие на 2014 г. оборотите от оборудване за видеоконференции са се свили с 16 на сто, в сравнение с аналогичния период на миналата година, достигайки общо 473,5 млн. долара. Спадът при продадените бройки пък е 6,2%.

Сериозен спадът при пазарния лидер в областта с 40,1% дял от общия оборот – Cisco. Според IDC компанията отчита 22,4% спад в приходите.

Следва Polycom с 29% дял, чиито оборот е намалял с 8,4 на сто. На трета позиция се нарежда Huawei, заемайки 7,8% от пазара. Спадът при китайската компание е с 2%.

Според анализатора основната причина за намаляването на продажбите е отлагането покупки от страна на потребителите, които търсят по-евтини, софтуерно базирани и хоствани в облака алтернативи. Т.е. са налице сигнали за отдръпване от хардуерните решения.

Въпреки това обаче за много компании видеото продължава да бъде ключов компонент в стратегиите са подобряване на съвместната работа на служителите.

“IDC вярва, че сред предизвикателствата, които клиентите се опитват да разрешат, са налице са и пазарни промени и изясняване за това какво, кога и как да бъде предлагано, на фона на повечето софтуерни и облачни услуги, които стават част от пазара на корпоративни видео решения”, спореля анализаторът Пьотр Жировски.

В някои спецични пазарни сегменти спадът е дори още по-голям. Например оборотът от т.нар. multi-codec immersive telepresence оборудване е спаднал с цели 33,5%, а продадените бройки пък са намалели 26%. За сравнение при по-простите стайни решения (room-based video systems) оборотите са намалели с 10 на сто, а бройките – с едва 1%.

Спадът е обхванал всички основни региони – EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) – 19,8%, Тихоокенаска Азия – 16,4%, Северна Америка – 13,4% и Латинска Америка – 5,1%.

Според IDC положителното в ситуацията е, че “почти всички” от доставчиците в този пазар реагират на предизвикателствата и предлага базирани в облака решения.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас