Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Образование
26 май
2014
 
 

Intel: Партньорствата ни с училищата носят обществена полза

5603 прочитания

Джон Сомоза, програмен мениджър в Офиса за университетски програми към направление „Университетски съвместни изследвания“ на Intel Corporation, беше гост в Art Center College of Design – Пасадена, Калифорния, където заедно с представители на колежа дадоха гласност на пет проекта, създадени с подкрепата на Intel, които се опитват да погледнат в бъдещето на носимата електроника (wearables). Разработките, чиито автори са възпитаници на колежа по дизайн в Пасадена, бяха представени като част от програмата за медиите, организирана в рамките на най-голямото предуниверситетско състезание за наука и инженерство Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) 2014. Конкурсът е програма на Society for Science & the Public – неправителствена организация, посветена на ангажирането на обществото с научните изследвания и образованието. Intel е главен спонсор на събитието от 1997 г. като част от усилията си да насочи вниманието към постиженията в областта на математиката и науката. Тази година панаирът се състоя в периода 11-16 май в Лос Анджелис, Калифорния.

Джон Сомоза, Intel. Снимка: Констанца Григорова. Всички права запазени.

Джон Сомоза, Intel. Снимка: Констанца Григорова. Всички права запазени.

Прочетете още: Носими технологии от и за бъдещето + ВИДЕО

- Каква е причината най-големият производител на микропроцесори - Intel, да обърне поглед и към носимата електроника?

Напоследък най-актуалното на технологичния пазар са мобилните апарати и смартфоните с всичките им функционалности. Ние виждаме носимата електроника като еволюция на тази нова технологична вълна. Вече има клетъчни телефони, които се свързват с носима електроника. В бъдеще на дневен ред ще бъде концепцията на имплантируемите технологии (implantables).

Способността технологиите да подобряват живота на хората и да им предоставят нови възможности е факт. В този смисъл, носимата електроника не е нещо чак толкова далечно, тя се състои от множество и различни сензори, които дават възможност да се усещат неща върху хората или от заобикалящата ни среда. Вече разполагаме с глобална Интернет свързаност, все повече навлизат и облачните технологии, така че можем да узнаваме моментално всякаква информация от целия свят. По време на симпозиума „Connected Bodies: Imagining New Wearables“, организиран през февруари т.г. от Art Center College of Design в партньорство с Intel, разви концепцията не само за свързаност на индивидуално ниво – между човека и сензорите, но и за взаимодействие между отделните носими технологии или, защо не – с целия свят. Това е критичният елемент. Ключов фактор за развитието на тези технологии е, че всички тези елементи вече са факт, и могат да бъдат използвани за постигането на изумителни неща. Вече е само въпрос на време да се родят следващите гениални идеи.

- Това ли е бъдещето?

Вярваме, че има огромни неизползвани възможности по отношение на обединяването на технологиите.

При носимата електроника всичко се свежда до потребителското преживяване. Тя не е нещо, към което вие се адаптирате, а обратното – тя се адаптира към вас. В технологичния свят първите ползватели се адаптират към технологиите. Ако вземем за пример едно устройство с дистанционно управление с 50 копчета, ясно е кой към какво ще се адаптира, а всъщност това устройство би следвало да ви улеснява.

Искаме да окуражим този начин на мислене, защото устройствата трябва да помагат на хората. Офисът за висше образование на Intel не работи на принципа да излезем навън и да кажем „Ще ви дадем пари, ако ни представите страхотни идеи“. Ние всъщност финансираме изследвания в рамките на кампусите.

Това, към което се стремим, е да доведем студентите до скоростта, с която се развиват съвременните технологии. В аспекта на традиционното инженерство и компютърни науки, това са най-модерните изчислителни технологии. Ние наистина се движим по ръба на новостите и искаме да сме сигурни, че студентите го осъзнават. Технологиите, над които работим днес, ще са следващото „голямо нещо“ през следващите 5 години в сферата на обработката на информацията.

Друга инициатива на Офиса за университетски програми на Intel е свързана с партньорството с различни училища по дизайн. Тук идеята е да насърчаваме младите да не се страхуват от технологиите, защото те могат да са мощен инструмент за постигането на потребителско изживяване.

Личното ми мнение е, че това изживяване може да бъде водено от различния начин на мислене на хората.

Ако вземем за пример известният Стив Джобс, той дори не беше инженер по образование, но той беше визионер. Ние си поставяме за цел да дадем възможност на развитие именно на футуристите – носителите на технологиите и идеите на бъдещето, и то не само в рамките на нашия офис, това е обща визия. Такива инициативи не помагат на Intel по директен измерим начин, но от подобни действия има ползи за цялото общество, за цялата екосистема.

- Какви партньорства има Intel с висши училища, и най-вече в областта на носимата електроника?

Intel си сътрудничи с университети по целия свят. В Офиса за университетски програми на Intel имаме програми в областта на паралелното програмиране, сигурността, вградените технологии, интегрируем дизайн, инженеринг и др.

В мрежата The Intel Design School Network участват 5 водещи училища по дизайн от целия свят. Членовете включват Art Center College of Design в Пасадена, Калифорния, College of the Arts в Сан Франциско, Carnegie Mellon University в Питсбърг, Copenhagen Institute of Interaction Design в Копенгахен и Royal College of Art в Лондон. Intel Corporation партнира на тези училища, за да насърчи учебната среда, като запознава учащите с иновативните технологии и стимулира творческото мислене чрез лидерство, при което се сблъскват технологиите и потребителското изживяване.

Тъй като не можем да работим с всички училища на планетата, ние се свързваме с най-добрите и си партнираме, за да излезем с идеи. Хубавото е, че ние не пазим идеите за себе си, а ги предоставяме свободно, така че всяко училище да може да ги ползва. Такъв е моделът ни и по отношение на висшето образование – влизаме в контакт с най-добрите университети, създаваме програми и учебно съдържание, и всички материали накрая са с отворен код и са достъпни за всеки. Този подход е от полза за цялото общество, без значение за кой регион става въпрос.


Разговора води Констанца Григорова

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас