Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
20 май
2014
 
 

ESI Center: Основен европейски център в областта на иновациите

Доказахме се като основен регионален и европейски център в областта на качеството, иновациите и талантите, заяви пред Computerworld България Георги Шарков, директор на Европейски софтуерен институт - Център Източна Европа (ESI CEE).

8319 прочитания
Страница 1 от 7

Визитка
Георги Шарков е завършил математика в Софийски университет, специализация компютърни науки, с дисертация в областта „Изкуствен интелект", приложни изследвания в областите генетика, биофизика и термография (в Белгия), архитектури за корпоративни интелигентни системи. От 1994 година ръководи международни екипи и проекти за разработване на софтуер в областта на финанси и банкиране, е-business, онлайн търговия, иновативни B2B пазари и борси. От 2004г. ръководи регионалния център на Европейския Софтуерен Институт (ЕСИ Център Източна Европа, www.esicenter.bg ). Инструктор в сферата на SPI (Software Process Improvement), управление на качеството и CMMI (Capability Maturity Model Integration, SEI, USA), акредитиран одитор по ITMark (ESI - информационна сигурност, бизнес зрялост и качество на процесите). Ръководи изследователски екип в областта на криптографията, киберсигурност и устойчив бизнес (www.cryptobg.org ), участник в програмата за внедряване на CERT-RMM (Resilience Management Model). Лектор е в Софийски Университет, Пловдивски университет и Нов български университет, ръководи междууниверситетска програма за модернизация на обучението по управление на софтуерния и ИТ бизнес (в партньорство с Carnegie Mellon University и 6 български университета). Експерт към Европейската комисия (CEN) по e-skills и е-компетентности. Един от инициаторите за създаване на БАСКОМ (Българската асоциация на софтуерните компании) и председател до 2007г. Участник е в инициативи за конкурентоспособност на ИКТ в България и създаване на регионален бранд (SEE IT), сред учредителите на ИКТ Клъстер България и инициатор на публично-частни партньорства за конкурентен бизнес. Член е на програмни комитети на международни конференции в областта на софтуерното инженерство, член нa журито и съвета на WSA конкурса на ООН, ментор в стартъпи и инкубатори и създаване на дигитални екосистеми.

Европейски софтуерен институт - център Източна Европа на 10 години - как се разви организацията?

Първо – как и защо започнахме? Центърът е директен отговор на желанието и зрелостта на индустрията (софтуерна и ИТ) да заеме достойно място между „сериозните играчи" на световната сцена. Както и на държавата и обществото ни да намери място в съвременния информационен свят и общество. Едно уникално за България обединение от практически всички ИТ свързани асоциации, донорски организации и програми и държавни агенции и министерства работи повече от година около една маса и създаде не просто поредната стратегия за конкурентоспособност на България в ИКТ света, а стратегия с план за действие и ясни приоритети в 4 направления. И към този план всеки участник пое своята отговорност и ангажименти. Новосъздадената асоциация на софтуерните фирми БАСКОМ през 2002 г. постави амбициозна цел – сектор с обем над 1 милиард долара за 10 години (по оценки за миналата 2013 година, това вече е факт!). Как – развитие в три посоки: таланти, иновации, качество. Това беше и слоганът ни на световни изложения (щандове, плакати и дори балони), мисии в САЩ, Европа, Япония, както и посланието и конкретните ни действия в областта на образованието, окуражаване на партньорства и приоритизиране на усилията в посока създаване на благоприятна инфраструктура (например България стана и все още е на челно място в Европа по широколентов достъп до интернет).

ЕСИ Център е конкретен изпълнител на третия ангажимент - качеството като силно конкурентно предимство, което позволява да излезем от класическия „аутсорсинг" модел (обречен за малка България срещу класически играчи като Индия, Бразилия и новите - Китай, Русия, дори Румъния). Получихме подкрепа за основаване на центъра от ЕСИ (Европейски софтуерен институт, Билбао, Испания), БАСКОМ и държавната ИКТ агенция, както и от донорски програми като Програмата за развитие на ООН (ПРООН/UNDP), Американската агенция за международно развитие (USAID), германската технологична програма на GTZ. Това обаче не бяха помощи, а реални проекти за директна подкрепа за софтуерната и ИТ индустрия, както и развитие на информационното общество, които ни бяха възложени в България и региона. За няколко години успяхме да сертифицираме първите 3 български софтуерни фирми и поставим България на световната карта на качеството (сертифицирани организации по CMMI, които тогава бяха не повече от 4 хиляди в света!). Но по-важното е, че насочихме първите си усилия и инвестиции в създаване на локален наш капацитет, който да ни позволи да „преведем" и доближим големите стандарти до спецификата на малката индустрия, както и да осигурим много по-достъпни цени. Още на третата година успяхме да постигнем финансова и организационна стабилност и самостоятелност (макар и да стартирахме наистина от нула, за разлика от други центрове в световната мрежа на ЕСИ, които се присъединиха като изградени университетски или държавни центрове по качеството, но и част от които не оцеляха в силно конкурентната среда). На петата година получихме официално признание от ЕСИ за ролята ни в региона на Източна Европа и заедно решихме да променим името – от ЕСИ Център България на Източна Европа. Това напълно съответства на дейността ни – работим в над 12 държави: освен България и Румъния, с които започнахме, така и в целия Балкански полуостров, в Кавказ (Армения, Грузия и Азербайджан), Украйна и Русия, дори с партньорства в Африка, Азия и Латинска Америка.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас