Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
18 май
2014
 
 

Apple и Google се разбраха да спрат всички патентни дела

Споразумението предвижда двете компании да работят за реформа на патентната система

3601 прочитания

Двамата гиганти в мобилната индустрия Apple и Google са се споразумели да прекратят всички съдебни дела за патентни нарушения помежду си, заявиха компаниите в петък.

„Apple и Google се споразумяха още да работят в някои области на патентната реформа", добавиха компаниите в съвместно изявление. Те обаче не са се съгласили на крос лицензиране.

Apple заведе дело в Комисията по международна търговия на САЩ през 2010 г. срещу Motorola Mobility, която впоследствие бе придобита от Google. След това Google се съгласи да продаде смартфон бизнеса си на Lenovo, но сделката все още не е приключила.

Много от съдебните дела, които Apple е завела срещу производители на смартфони, включително Samsung, обхващат и операционната система Android на Google. Тази сделка, обявена в петък, не засяга обаче съдебния процес Apple-Samsung.

По-рано този месец калифорнийско жури реши, че Samsung трябва да плати на Apple $119 млн. за нарушаване на няколко патента на Apple, свързани със смартфони и таблети. Samsung получи присъда и по друго дело, като трябва да плати на Appple $930 млн., но Samsung обжалва решението.

Продажбите на смартфони продължават да растат, а конкуренцията между производителите на телефони достигна безпрецедентни нива и компаниите започнаха да се обръщат към съдилищата, за да спечелят предимства пред конкуренцията. Въпреки милионите долари, похарчени за адвокатски такси и хилядите часове в съдебните зали, резултатите са противоречиви.

Няколко производители успяха да спечелят и забрана за внос на някои популярни смартфони, което засегна значително продажбите. Всъщност Motorola Mobility се надяваше да получи забрана за продажбата на iPhone в САЩ заради твърденията за патентни нарушения.

Съдията, която наблюдава делото Apple срещу Samsung, Луси Кох, поиска няколко пъти от компаниите да се споразумеят и по-рано тази година нареди на шефовете на компаниите да седнат и да се опитат да решат делото. Тази инициатива обаче се провали.

IDG News Service, Сан Франциско 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас