“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ќбразование
16 май
2014
 
 

» “ тр€бва да създават привлекателна образователна среда

» “ тр€бва да създават привлекателна образователна среда за младите

5344 прочитани€

јко младите хора подобр€т своите компютърни умени€ имат изключително гол€м шанс да намер€т добре платена работа, ко€то в същото време може да бъде и много вълнуваща и забавна. “ова за€ви изпълнителни€т директор на Ѕългарската асоциаци€ по информационни технологии (Ѕј»“) ¬есела  алъчева, ко€то бе сред официалните гости на уебинара „ ариерно развитие в » “ сектора“. ƒискуси€та, организирана от Ѕј»“, е в рамките на проекта „e-Skills for Jobs 2104".

Ѕј»“ е изпълнител на проекта за Ѕългари€. “ой представл€ва масирана информационна кампани€ в 31 страни и има за цел да повиши информираността сред младите хора за възможностите, които дават електронните умени€ за намиране на работа и повишаване на квалификаци€та.

¬ Ѕългари€ са предвидени 10 събити€, като 6 от т€х вече са реализирани. Ќасто€щи€т уебинар също е в рамките на проекта, предвидени са и две състезани€ по програмиране, а съвместно с национални€ център за безопасен »нтернет. ѕро€вите ще приключат с гол€ма конференци€ „New skills for new jobs“ през месец октомври, съобщи още  алъчева.

јглика —ъбева, съветник "»кономическо управление и европейски семестър", представителството на ≈вропейската комиси€ в Ѕългари€ представи накратко европейските програми в областта на кариерното развитие на младите хора. ≈дна от тези програми е „ћладежта в движение“. “€ в момента гостува в —офи€ – до 15 май е пред Ќародни€ театър и има за цел да запознае младите хора как да подобр€т мобилността си и да продължат ученето през цели€ си живот.

ћладежката безработица в ≈вропейски€ съюз е доста висока – около 25%. ƒо 2020 г. 35% от всички работни места ще изискват висока квалификаци€, каквато предостав€ » “ секторът. ѕо думите й ние сме в най-опасната ситуаци€, в ко€то безработицата се увеличава, а същевременно квалифицираните служители намал€ват. “ова е тенденци€ не само за Ѕългари€, а и за ц€ла ≈вропа.

¬исоки ли са изисквани€та на работодателите към е-умени€та на младите хора беше една от подтемите на дискуси€та.

Ќед€лко Ќед€лков, член на Ѕорда на директорите на јсоциаци€та на младежките организации, отбел€за, че много често студентите отивайки на работа се сблъскват с изискването за н€колко години трудов стаж, който те не биха могли да придоби€т. √ол€ма част от компаниите в Ѕългари€ обаче започват да предлагат обучени€ и това, по думите му, е гол€м напредък.

—ветлин Ќаков, основател на ‘ондаци€ "—офтуерен университет", посочи че медицинските университети са единствените, където има засичане на теори€ и практика: лекарите работ€т в болницата, след което преподават на студентите, и ги вод€т операционната зала.

“Ќа пазара на труда се търс€т хора, които прав€т нещо. Ќай-важното е практиката - категоричен бе Ќаков. – –аботодателите да спрат да "мрънкат", че н€ма кадри, а да започнат да си ги произвеждат, да си ги обучават или да намер€т начин н€кой да прави това вместо т€х.” ристина ’ристова, продуктов ръководител в Karieri.bg, коментира, че на младите, които завършват университетите, им липсват меки умени€ и бизнес култура. “е н€мат умени€ за презентиране, за вътрешно фирмени взаимоотношени€. “€ цитира проучване сред университетски ректори, реализирано от компани€та, според които бизнесът би могъл да се включи в модернизирането на лабораториите в съответните университети. Ѕизнесът може също така да подава идеи за следдипломни курсове в самите университети, допълни още т€.

ѕълни€т текст за дискуси€та е достъпен на IDG.BG.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас