Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Виртуализация и облаци
08 май
2014
 
 

HP се включи в свадата OpenStack с нова дистрибуция Helion

HP OpenStack ще бъде в основата на новата линия облачни продукти и услуги на Helion.

4074 прочитания

Присъединявайки се към Red Hat, Oracle, Canonical и други компании, Hewlett-Packard реализира своя собствена дистрибуция на облачния хостинг софтуер OpenStack. Дистрибуцията ще бъде основен стълб в набора от облачни продукти и услуги, които ще предлага HP под марката Helion.

Марката Helion „ще обхваща цялото облачно портфолио на компанията", заяви Кери Бейли, старши вицепрезидент на HP за облака. Helion е следствие от инициативата, обявена от компанията миналия ноември, за обединяване на нейните облачни предложения в единна архитектура.

HP планира да инвестира $1 млрд. в проучвания и разработки на портфолиото Helion през следващите две години и да предложи базирани на OpenStack услуги в 20 центрове за обработка на данни (ЦОД) по света през следващите 18 месеца. В момента компанията оперира над 80 ЦОД в 27 страни.

От 3 г. HP ползва OpenStack като част от своите услуги HP Public Cloud, като компанията има значителен финансов принос към проекта OpenStack.

В сряда HP пусна безплатна за общността версия на Helion OpenStack, която може да се ползва за пилотни проекти и базови производствени нужди. Встъпителната версия ще бъде базирана на OpenStack Icehouse, най-новата версия на софтуера, пусната през април.

Компанията планира да пусне през следващите месеци и търговска версия, с поддръжка и допълнителни функции. Тя ще обяви и набор от професионални услуги, свързани с OpenStack, чрез които да помогне на предприятията при планирането и разгръщането на облака.

Освен Helion OpenStack, линията Helion на HP ще включва и дистрибуция на Cloud Foundry, пакет, разработен с отворен код от VMware, а сега управляван от отделилата си от VMware фирма Pivotal software, която предоставя PaaS услуги.

Предварителна версия на дистрибуцията HP Cloud Foundry, която ще се казва HP Helion Developer Platform, би трябвало да е налична през септември.

Други съществуващи облачни услуги и продукти на HP като HP CloudSystem и Cloud Services Automation (CSA), също ще попадната в линията Helion, както и нови облачни консултации и услуги по поддръжката.

Бейли каза, че значителна част от корпоративните потребители на HP са поискали отворен облачен софтуер, предимно като предпазна мярка срещу обвързване с патентован софтуер. HP ще предпази комерсиалните потребители на Helion срещу всякакъв вид претенции за нарушена интелектуална собственост, които тормозеха корпоративните Linux потребители през миналото десетилетие.

OpenStack явно привлича вниманието на доставчиците на корпоративен софтуер.

През миналия месец Oracle обяви, че е добавила OpenStack към своята дистрибуция Solaris Unix. Red Hat предлага OpenStack в Red Hat Enterprise Linux (RHEL), а Canonical – в своята сървърна версия на Ubuntu.

IDG News Service, Ню Йорк 

ЕТИКЕТИ:
HPOpenStackOraclePaaS
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас