Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
07 май
2014
 
 

AMD с поддръжка на Android от догодина

Компанията не смята да навлиза на пазара на смартфоните, а ще предлага изчислителни решения с висока производителност.

3823 прочитания

След като повече  от година само загатваше темата, AMD най-после предостави детайли за поддръжката на Android в своите ARM чипове, които трябва да започне да доставя през 2015 г.

AMD ще поддържа Android чрез 64-битови ARM-базирани чипове, които ще са част от проекта SkyBridge – серия от продукти, които ще позволяват заменяне или комбиниране на ARM и x86 ядра върху една дънна платка. За разлика от Intel обаче AMD ще поддържа Android само на ARM ядрата.

Новите процесори, част от проекта SkyBridge, могат да се появят в продукти като ултра-тънки клиенти (които могат да предствляват специализирани таблети) и вградени устройства, сподели Лиза Сю, управляваща глобалния бизнес на компанията. Тя поясни още, че AMD не прицелва в пазара на смартфони, тъй като предпочита да се фокусира върху продукти, доставящи висока производителност.

Чрез SkyBridge производителите на устройства ще могат да предлагат устройства с Android, възползващи се от възможностите както на 64-битовите Cortex-A57 процесори на ARM, така и на графичните чипове CGN (Graphics Core Next) на AMD. Чрез фондацията си хетерогенна системна архитектура (HAS – Heterogeneous System Architecture) компанията ще достави и програмни инструменти и стандарти, така че процесорите да работят в тандем.

“AMD сега прави смела стъпка напред и се превръща в единствената компания, която може да предложи високопроизводителни, 64-битови ARM и  x86 процесорни ядра в комбинация с графика от световна класа”, каза Рори Рийд, президент и главен изпълнителен диретктор на производителя.

Според вътрешни оценки на компанията пазарът на ARM- и x86-базирани процесори се очаква да нарастне на над 85 млрд. долара към 2017 г., допълвайки че смятат да се позиционират като единствената компания предлагаща диференцирани решения, способни да адресират ширината на този пазар.

За разлика от Intel, която разчита само на x86 архитектурата, AMD залага на по-гъвкав подход, предлагайки на клиентите както x86, така и ARM чипове. Компанията получи лиценз от ARM през 2012 г. и анонсира серия ядра за сървъри с ниска консумация на енергия, базирани на тази архитектура.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас