Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
07 май
2014
 
 

Nokia инвестира $100 млн. с фокус върху „Свързаните коли"

Nokia Growth Partners ще управлява фонда за $100 млн. Connected Car Fund, инвестирайки в автомобилна технология и продукти за локализиране

3347 прочитания

От години Nokia продава телефони с мотото „Connecting people", но след продажбата на телефонния бизнес на Microsoft, компанията търси следващото голямо нещо.

Инвестицията от $100 милиона, която Nokia обяви в понеделник, може би ще промени това мото на „Connecting cars".

Придобиването на телефонния бизнес от Microsoft оставя на Nokia три дейности: бизнесът с мрежово оборудване, който й носи най-големи приходи; патентното портфолио и услугите за карти и локализиране Here, който генерира под една десета от приходите на компанията.

Именно върху Here Nokia иска да постави ударението, създавайки фонд от $100 млн., наречен Connected Car Fund и управляван от поделението за рискови инвестиции Nokia Growth Partners.

Компанията се стреми да изгради екосистема от разработчици и приложения около Here, ползвайки фонда за инвестиции в автомобилна технология и продукти и услуги за локализиране.

Connected Car Fund ще инвестират в компании в САЩ, Индия, Китай и Европа, като общият размер на управлявания от Nokia Growth Partners ще бъде $700 милиона.

„Свързаните коли са възможност за растеж с голям потенциал, каза шефът на Nokia Раджийв Сури. Доскоро той ръководеше бизнеса на компанията с мрежово оборудване, а след това пое ръководството на цялата компания от председателя на борда и временен главен изпълнителен директор Ристо Сииласма на 1 май.

С парите от инвестиционния фонд Майкъл Холбър се надява, че партньорите на Nokia ще създадат „цял нов клас услуги, които ще осигурят свързаност и безопасност на шофьорите".

За Пол Асел, партньор в Nokia Growth Partners, автомобилите са новите хора, а колите ще станат нова платформа за проникване на технологиите, подобна на телефоните и таблетите.

Тази интуиция не е уникална само за Nokia. Car Connectivity Consortium и създаденият от него интерфейс MirrorLink направи приложенията за Android достъпни от дисплеите на автомобилните табла, версии за други платформи също са в процес на разработка. Те имат подкрепата на автомобилни производители като General Motors, Honda, Hyundai, Mercedes Benz, PSA Peugeot Citroën, Toyota и Volkswagen. Nokia също е член, както и конкуренти при мобилните телефони като Samsung Electronics, HTC и LG Electronics.

Инициативата, подкрепена от Google, Open Automotive Alliance ще рекламира свързаните през Android коли от края на годината.

Apple, както се очакваше, разработва своя собствена система - CarPlay, поставяйки iOS приложенията на автомобилните табла и вече подписа с автомобилните компании, подкрепящи Mirrorlink (с изключение на Volkswagen) за производството на съвместими с CarPlay коли. BMW, Ford, Nissan и Opel също обещаха да внедрят CarPlay, според Apple.

IDG News Service, Париж 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас