Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
04 май
2014
 
 

Журито присъди на Apple само $120 млн. в делото срещу Samsung

Присъдата бе обявена в края на третия ден на заседанията на съдебните заседатели в Сан Хосе

9810 прочитания

Apple нанесе втори удар във второто си голямо дело срещу Samsung за нарушаване на патенти, когато журито от съдебни заседатели в Силициевата долина присъди на производителя на iPhone обезщетение от $119,65 млн. заради нарушени от Samsung няколко патента за смартфони.

Apple обаче бе поискала $2,2 млрд. обезщетение заради „огромно нарушаване" на 5 нейни патента в 9 модела смартфони на Samsung и един таблет.

Присъдата, обявена в петък късно вечерта, бе непълна. Адвокатите откриха проблем в едно заключение, което дава $0 обезщетение за един патент в Samsung Galaxy S II. Тъй като телефонът е „нарушил патент", журито трябва да присъди разумни роялти такси, така че съдия Луси Кох поиска от заседателите да преразгледат това решение.

На журито бе дадена възможност да работят по проблема късно в петък или да се върнат обратно в заседателната зала в понеделник, като заседателите решиха да си починат през уикенда.

Аргументите на Apple явно не са убедили журито.

Според заседателите е нарушен само патент 5946647, който покрива бързите връзки, добавящи контекстно меню към обекти като телефонни номера и адреси на е-пощи. И именно заради този патент бе присъдено най-голямото обезщетение – около $99 млн.

Нито едно от устройствата на Samsung не нарушава патентите на Apple за фоново синхронизиране на данни от приложения или за универсално търсене, което изтегля резултати от телефона и от интернет.

Заседателите обявиха смесена присъда за щатски патент 8046721, който покрива отключване на екрана на телефона с приплъзване. Петият патент за автоматично довършване на думи по време на писане, вече бе обявен за нарушен, така че журито само изчисли обезщетението по него.

Неприятен „привкус" за Apple е решение на журито, че моделите на компанията iPhone 4, 4S и 5 е таблетите iPad от четвърто и пето поколение нарушават патент на Samsung за организиране на смесена галерия от снимки и видео от цифров фотоапарат.

По този патент на Samsung бяха присъдени $158 400, които Apple трябва да плати. Корейската компания се бореше за обезщетение от $6 млн., което бе опит на компанията да убеди журито, че присъдите за нарушени патенти не трябва да достигат до стотици милиони или милиарди долари.

„Днешното решение отново доказа онова, което съдилищата по света вече откриха – че Samsung съзнателно краде наши идеи и копира наши продукти, заявиха от Apple в изявление след произнасянето на присъдата. - Ние се борим да защитим усилената си работа, която виждате в любими продукти като iPhone, на който нашите служители са посветели живота си, проектирайки и доставяйки го на нашите потребители."

Samsung не бе открита веднага за коментар.

Делото е вторият голям процес между двете доминиращи на пазара на смартфони производители. При предишното дело заседатели в същия съд в Силициевата долина присъдиха на Apple общо $929 милиона обезщетение.

Очаква се Samsung да обжалва решението.

IDG News Service, Сан Франциско 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас