“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | —офтуер
25 апр
2014
 
 

Deloitte: ¬ремената на ор€заните »“ бюджети отминават

ѕочти 60 на сто от анкетираните от Deloitte компании докладват, че средствата отиват за поддържане на обичайните дейности и по-малко от половината сподел€т, че харчат за развитие.

4470 прочитани€

јлександър √лавчев

78% от компаниите докладват за увеличени или и запазващи се »“ бюджети през 2013 г., а останалите 22% са намалили разходите си за технологии. “ова е основни€т извод от ежегодното проучване Deloitte CIO Survey, което компани€та провежда сред »“ и технологични директори. —ъкратена информаци€ от него бе представена по верме на конференци€, посветена на управлението и автоматизаци€та на »“ услуги, организирана от HP Software. —ъщевременно обаче приоритетите на компаниите в технологична насока продължават да са свързани с бюджетирането. ¬ъпреки че според анализаторската компани€ времената на ор€заните бюджети отминават, натискът и напрежението върху »“ отделите, както и очаквани€та към техните ръководители, по-скоро н€ма да отслабне.

јсен ƒимов, Deloitte

ѕочти 60 на сто от анкетираните компании докладват, че средствата отиват за поддържане на обичайните дейности и по-малко от половината сподел€т, че харчат за развитие. 61% от »“ мениджърите признават, че все още има какво да направ€т, за да могат да се позиционират като надежден партньор за бизнеса. ѕо думите на јсен ƒимов, одит съдружник в български€ офис на Deloitte, 75 на сто от специалистите разбират как да подкреп€т бизнес иновациите, а 35% сподел€т, че виждат своите отдели като хъбове за иновации в съответните организации.

—поред компани€та налице са 4 области, в които тр€бва да бъдат положени усли€, за по-успешно партньорство с бизнеса. —ред най-важните стъпки в тази насока е укрепването на вътрешните връзки. ƒигитализирането на бизнеса и увеличаването на разходите за технологии извън традиционните »“ отговорности означава, че мениджърите тр€бва да изграждат и поддържат взаимоотношени€ с различни части на организаци€та и хора на ключови позции. “ова тр€бва да започне с идентифициране на най-полезните връзки, които биха помогнали за развитието на »“ функциите.

ƒействието тр€бва да е на лично ниво, съветват отще от компани€та. ”спешните CIO-та проактивно разбират гледната точка на своите бизнес партньори и техните очаквани€ от технологиите и използват тези знани€  за изграждане на общи стимули и цели. Ѕизнес говоренето означава об€сн€ване на технологичните изисквани€ с използване на бизнес термини. Ќапример, при разговори с финансови€ директор е важно да се знае как се изчисл€ва възвръщаемостта от инвестициите, каква е цената за притежание за вс€ка »“ услуга и т.н. ’ората извън технологиите като ц€ло не се интересуват особено от облаци, ERP системи и големи данни.

—поред ƒимов всички »“ мениджъри сподел€т, че н€мат проблем с техническата експертиза, но гол€ма част от т€х признават, че изпитват трудности при намирането на кадри със статегическо мислене (46%), бизнес мислене (52%) и умени€ за ефективна комуникаци€ (42%).

√юр Ќедеви, HP Software

ѕет са основните групи решени€, които HP Software предлага на пазара, сподели √юр Ќедеви, директор продажби в компани€та за ÷ентрална и »зточна ≈вропа и страните от ќЌƒ, по време на конференци€та. ѕървата е управление на »“ операциите, където основните цели са осигур€ване на непрекъсваемост на работата на системите и следене качеството на достав€ните услуги да съотвества на очакваничта на вътрешните потребители и клиентите. ¬тората група касае жизнени€ цикъл на доставката софтуер – от предварителното планиране, през провеждането на тестове, до управление на самата доставка на крайни€ продукт. “ретата група от решени€, предлагани от HP Software, е в насока сигурност, като компани€та предлага продукти в насоки като централизиране на съхранението на информаци€ и откриване и пресичане на опити за нерегламентиран достъп до не€. „етвъртата група се базира на закупената през 2011 г. компани€ Authonomy Corporation, разработваща продукти за анализ на неструктурирана информаци€. ѕоследната пета група решени€ е кръстена на друга придобита от HP компани€ – Vertica Systems, предлагаща софтуер за управление на т.нар. колонни бази данни (column-oriented database).

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас