Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Цифрова телевизия
20 апр
2014
 
 

Японската ТВ компания NHK разработва 8К телевизия

Освен 8К дисплеи и камери, компанията разработва и нови технологии за кодиране и излъчване.

6645 прочитания

Докато производителите на битова електроника и ТВ компаниите се фокусират върху 4K като следващото голямо нещо в телевизията, японската ТВ компания NHK гледа още по-далече в бъдещето и разработва 8K система.

За да ви дадем идея колко висока е резолюцията 8K, тази червена кутия представлява видео със стандартна резолюция. Ако го издърпаме, виждаме златната кутия, което е 720p HD, след това зелената кутия е full HD, т.е. форматът, който повечето от нас ползват днес като съдържание. Синята кутия представлява следващото поколение телевизори и ТВ продукция: 4K или Ultra HD, което е 4 пъти full HD. Ако продължим, ще видим пурпурната кутия, която представлява 8К съдържанието Super Hi Vision на NHK. Резолюцията е 7680 на 4320 пиксела или 100 пъти по-голяма от стандартната резолюция.

И макар че техническите трудности няма да позволяват на NHK да пусне 8K в домовете преди 2020 г., причината групата да работи върху технологията е много проста.

Хирошу Шимамото, NHK: „8K е най-добрата резолюция за човешкото око. 8K е достатъчна за човешкото око и по-голяма не е нужна."

Обемът на данните в некомпресиран вид от 8K камера достигат удивителните 144 Gbps при 120 Hz. NHK не само разработва дисплей и камера за създаване на 8K, но и кодиране, и предаване. Тя ползва новия стандарт, наречен HEVC или H.265, който се нуждае от половината битова скорост за H.264 при предаването на видео със същото качество. HEVC в момента се ползва в 4K приложения.

И въпреки че 8K все още е далече от домовете, NHK планира да започне тестово излъчване през следващите години.

Планираме да започнем тестови излъчвания от 2016 г. Някои хора ще могат да гледат тези тестови излъчвания на някои места, не в домовете си, разира се, а в киносалони. А през 2020 г. планираме да реализираме технологията в домовете, така че хората да гледат съдържание с 8К резолюция", добавя Шимамото.

При първата демонстрация в САЩ на технологията на NHK по време на NAB в Лас Вегас резултатите бяха впечатляващи. Картината бе отчетлива и чиста, когато се гледа на огромните дисплеи на щанда на компанията.

За пълната реализация на 8K на NHK ще е нужно много време. Групата започна проучване на технологията през 2002 г., когато много от нас все още са гледали телевизори с електронно-лъчева тръба и стандартна резолюция.

От NAB 2014 в Лас Вегас предава Ник Барбър, IDG News Service 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас