Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
12 апр
2014
 
 

Адвокатите на Samsung представиха „човешкото лице" на Android

Разкази от ранните дни на Android последваха детайлите зад кулисите на iPhone, представени от адвокатите на Apple.

9808 прочитания

Адвокатите на Samsung се опитаха да представят „човешкото лице" на развойните усилия на Google Android в началото на тяхната защита срещу твърденията на Apple за нарушени патенти и искането й за обезщетение в размер на $2,2 милиарда.

8-членното жури във Федералния съд в Сан Хосе чу за ранните дни на Android, дългите часове, които инженерите са отделили за развитие на операционната система и „вкусните" последователни итерации, които впоследствие получиха имена като Ice Cream Sandwich (Сладоледен сандвич) и Honeycomb (Медена питка).

Разкази от ранните дни на Android последваха детайлите зад кулисите на iPhone, представени от адвокатите на Apple в сградата на Федералния съд в Сан Хосе.

„Не сме говорили напоследък, но можете ли да дойдете и да проверите това, върху което работим в момента. Мисля, че ще ви хареса", пише бившият шеф на Android Анди Рубин в е-писмо до Хироши Локеймър, вицепрезидент на инженерния отдел в екипа Android на Google.

„Той ми направи демонстрация и аз буквално „хвръкнах във въздуха", каза Локеймър пред съда в петък. - Това не ми се беше случвало. Запомнете, че това беше преди 8 години. Мислех за Google като за търсачка и не бях осъзнал, че Google разработва мобилна операционна система."

Два месеца след демонстрацията, през януари 2006 г., Локеймър се присъединява към екипа на Рубин в Google.

Той говори за целта на Google да създаде единна телефонна платформа, която да е съвместима и с отворен код, както и за дългите часове на разработката й от екипа от 20 до 30 инженери.

Адвокатите на Samsung се опитаха да фокусират вниманието върху тежката работа, която е положена за развоя на Android, в противовес на твърденията на Apple, че устройствата на Samsung само са копирали конкурентните. Те се опитаха да наблегнат и върху това, че Google, а не Samsung, е отговарял за много от функциите в телефоните.

Това не се различаваше много от начина, по който адвокатите на Apple започнаха пледоариите си, като маркетинг шефът Фил Шилер и други шефове разказаха истории за ранната разработка на iPhone.

Историята на Apple обаче звучеше по-мистериозно. Част от това се дължи на загадъчната личност на основателя Стийв Джобс и неговата прочута фикс идея за секретност. Това създава атмосфера на мистерия и драматичност около онова, което се случва в компанията.

Един от шефовете на Apple говори миналата седмица за тайните срещи с Джобс в „тъмна, мръсна стая без прозорци". Той описа предизвикателството да получи одобрение от Джобс за функции в iPhone, нервността, която е изпитвал в деня на пускането на iPhone, както и вечерята със семейството му по повод успешното представяне на иновативния телефон.

Когато Локеймър бе попитан дали пускането на първия Android телефон е бил голям ден за него, той отговори просто: „Абсолютно, това бе голям ден за мен."

И макар че тайнствеността, която Apple може би създаде около историята за създаването на iPhone, случилото се зад кулисите на Apple не винаги работи в нейна полза. Вътрешни е-писма от Джобс споменават за „Свещена война" срещу Google, а размяна на съобщения между Шилер и главния изпълнителен директор Тим Кук, в които се обсъждат възможността за замяна на рекламната агенция на Apple, са истории, които компанията може би предпочиташе да останат тайна.

IDG News Service, Сан Франциско 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас