Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
09 апр
2014
 
 

Стемо и NetApp с фокус върху Flash технологиите

При хибридния подход с добавянето на 1-2% Flash памет или капацитет може да се подобри до 90% производителността и работата на масива, като същевременно се спестява от захранване, охлаждане и място, заявиха от NetApp.

4171 прочитания

NetApp предлага пълен набор от решения, базирани на технологията Flash, в своето портфолио от системи за съхранение на данни - от приложението на Flash в хибридни масиви и сървъри, до масиви, създадени изцяло с Flash дискове. По данни на Gartner, до 2015 г. се очаква този пазар да достигне $1,2 млрд., с годишен ръст от 60%.

Яцинт Юхаз, системен инженер за Югоизточна Европа в NetApp, и Ема Попова, мениджър за NetApp в Стемо.

Хибридните масиви, в които може да се добави Flash, в момента са най-ефективния и разходно-ориентиран начин за използване на технологията при основните приложения. При хибридния подход, с добавянето на 1-2% Flash памет или капацитет, може да се подобри до 90% производителността и работата на масива, като същевременно се спестява от захранване, охлаждане и място", заяви на семинар на NetApp в София Ема Попова, мениджър за марката в Стемо. Поради тази причина хибридните масиви са широко използвани за повишаване производителността на многобройни приложения, включително файлови услуги, технически и виртуализирани приложения.

Прочетете още: Стемо получи статут на златен партньор на NetApp

NetApp е най-бързо растящата компания за системи за съхранение на данни в света, с $6,3 млрд. приходи и над 13 000 служители в 150 офиса по целия свят, добави тя. - За 2013 г. NetApp е доставчик номер 1 на системи за съхранение за американската армия. Това е една от малкото компании, които не отказаха на нито един клиент, без значение от размера и нуждите му, да направи демонстрация, да предостави оборудване и „Proof of Concept", така че при внедряването решението наистина да работи както очаква клиентът", коментира Ема Попова.

Ема Попова, мениджър за NetApp в Стемо

NetApp няма да ви продаде „пътна карта", с която да ви обещава, че за в бъдеще тя ще поддържа определени функционалности. Тя обявява технологии, едва когато те са разработени и ползата от тях е доказана, минал е периодът на изпитания и се ползват активно в системите, обяснява Попова.

През септември 2011 г. Стемо

сключва стратегическо партньорство с NetApp, до края на 2012 г. обучава свои специалисти и придобива права да доставя сервизни услуги. През септември 2013 г. системният интегратор получава статут на златен партньор, което означава, че има достатъчно продажби и обучени специалисти, които да обслужват тези продажби. Стемо е единственият златен партньор на NetApp на територията на България и един от малкото в региона, обясни Попова.

Flash технологията се ползва от много доставчици на хибридни масиви. По-важна от самите чипове обаче е технологията за управление на Flash и вградената интелигентност на системата", добави Яцинт Юхаз, системен инженер за Югоизточна Европа в NetApp.

"NAS пазарът дори не е съществувал през 1992 г.,

когато започнахме да правим устройства за съхранение на данни", каза той. „През 1993 г. създадохме първата мрежова система за съхранение, а през 2007 г. обявихме дедупликация за основни работни товари. Тогава вътре в компанията се проведе много сериозна дискусия дали да искаме заплащане за тази технология от съществуващите си клиенти с лентови библиотеки, но в крайна сметка я предложихме безплатно. 2009 бе първата година, в която показахме изцяло Flash система, а през 2012 г. обявихме клъстериране в SAN и NAS системи."

Яцинт Юхаз, системен инженер за Югоизточна Европа в NetApp

Според специалиста, „NetApp се е фокусирала върху създаването на системи за съхранение, включително софтуер за управление, като се стреми да предложи на клиентите си максимално доброто решение, работейки с партньори, като Brocade и Cisco при мрежите, с Microsoft, Citrix, VMware, Oracle, Fujitsu, RedHat при виртуализацията и Oracle, Microsoft (SQL Server), IBM (DB2), SAP (Sybase) при системите за бази данни. Освен това, NetApp работи само през партньори като Стемо, които най-добре познават местния пазар и нуждите на клиентите тук".

4 важни тенденции определят

пазара на системите за съхранение - облачните технологии, големите данни, мобилността и Flash технологията. „Днес предизвикателствата пред ИТ отделите е как да използват виртуализацията, за да създадат частен облак в компаниите и как да го комбинират с външни услуги, за да подобрят ефективността и да намалят разходите", коментира Яцинт Юхаз.

В портфолиото на NetApp има две категории - за споделена инфраструктура на съхранението FAS системи, специализирани системи за съхранение eSeries, в чийто бранд влизат и Flash масивите за супер-високо производителни нужди, и StorageGRID решение, приложимо за интензивни уеб среди.

Споделената инфраструктура FAS

с нейната операционна система №1 в света - Data ONTAP, дава възможност за NAS и SAN клъстеризиране в същевременно унифицирани масиви за съхранение. Data ONTAP предоставя данните за по-бързо осъществяване на операциите за четене и запис. Друга силна страна на решението е доказаната ефективност, липсата на какъвто и да е downtime, както и безпроблемното мащабиране. „Можете да си купите най-ниския клас система, а след това да я надградите до 70 PB. Това спестява пари на нашите потребители", каза Яцинт.

„CERN използват NetApp Clustered Data ONTAP, успявайки да управляват мета данни за бърз достъп до над 20 PB данни, генерирани само за минути при експериментите на големия адронен ускорител. Мета данните казват къде се намират истинските данни, като по този начин успяват да поддържат растежа на Големите данни. Базата данни на ускорителя нараства с 50 PB на година и има 4,1 трилиона реда", обясни Яцинт и цитира Ерик Гранчър, архитект на базите данни в CERN. "През 2007 г. започнахме да ползваме платформата на NetApp, като CERN не е загубила оттогава нито един блок с данни", е заявил Гранчър.

При хибридните системи NetApp е разширила серията FAS с продуктова линия FAS8000, която благодарение на виртуализацията няма изобщо планирани периоди за спиране, коментира Яцинт.

NetApp представи и 3-те технологии за Flash решения

за хибридни масиви - Flash Cache, Flash Pool и Flash Accel. „Чрез Flach Cache системната памет на масива за съхранение се разширява чрез Flash карти, намалявайки закъснението над 10 пъти – вместо за 10 милисекунди, нужни при обръщане към твърдите дискове, при Flash операциите се изпълняват за под 1 милисекунда. Чрез PCI карти от 2009 до 2013 г. сме продали петабайти Flash кеш капацитет.

Flash Pool агрегира една или няколко HDD RAID групи, плюс RAID група от SSD. С помощта на Automated Workload Analyzer (AWA) Flash Pool се оразмерява и настройва за работа с данни с реални характеристики.

Flash Accel дава възможност за използване на вградените функции за управление във всички системи NetApp FAS и V-Series, като оптимизира употребата на сървърния Flash и подобрява реакциите на приложенията, което води до драстичен скок на производителността на цялата система. Тестовете ни показват, че Flash Accel може да намали времезакъснението на приложенията и на сървъра с 90% и да увеличи пропускателната способност с 80%. Премахвайки нуждата от съхранение на т.н. „студени данни" върху скъпите сървърни Flash чипове, Flash Accel оптимизира както цената на IOPS, така и цената на GB", добави Яцинт.

Във втората част на семинара бе представен All Flash ЕF550 – разработка на NetApp на изцяло Flash базирана система за съхранение. EF550 е предназначена специално за приложения с изисквания за времезакъснение под милисекунди. EF550 предлага три ключови характеристики: "low-latency performance", максимална ефективност и надеждност от корпоративен клас. Към края на 2013 г. от E-серията на NetApp, в чиято група влиза и моделът EF, в света има повече от 650 000 работещи системи. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас