“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
03 апр
2014
 
 

Ќјѕ: » доходите от сделки с биткойн се облагат

‘изическите лица, получили доходи от продажба или зам€на на виртуалната валута, тр€бва да ги декларират в деклараци€та, за€виха от Ќјѕ

3407 прочитани€

ƒоходите на физически лица от продажба или зам€на на виртуалната валута биткойн се декларират с годишната данъчна деклараци€ и върху т€х се дължи данък върху общата годишна данъчна основа, т.е. 10%, за€вих –осен Ѕъчваров, говорител на Ќјѕ. јгенци€та уточн€ва това месец, преди да изтече срокът за деклариране на доходите, придобити през 2013 г.

—поред Ќјѕ, за целите на данъчното третиране доходите от продажба на валутата биткойн се третират като доходи от продажба на финансов актив. „ќблагаеми€т доход и данъчната основа в тези случаи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за вс€ка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за вс€ка конкретна сделка, коментират от Ќјѕ. - –еализираната печалба или загуба се определ€, като продажната цена се намал€ва с цената на придобиване на финансови€ актив", допълват от приходната агенци€.

ƒоходите от сделки с биткойн се декларират в “аблица 5 от ѕриложение є 5 на годишната данъчна деклараци€. „«аконът не предвижда към данъчни€ формул€р да се прилагат специални документи, доказващи реализирани€ доход", об€сн€ва Ѕъчваров.

—рокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2013 г., изтича на 30 април. ¬ същи€т срок тр€бва да се плати и дължими€ данък за довнас€не. √одишната данъчна деклараци€ може да се подаде по пощата или на м€сто в н€кои пощенски станции, където ще се издава вход€щ номер. ƒеклараци€та може да се подаде лично в офис на Ќјѕ, както и по електронен път, но само ако е подписана с електронен подпис.

CW/Ѕ 

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас