Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Образование
01 апр
2014
 
 

Отличиха 35 българи – Новатори в образованието

Според органзиатора инициативата има за цел да да провокира обществения интерес към примерите за позитивна промяна в образованието.

4296 прочитания

35 българи, създатели на иновативни образователни продукти и инициативи, учители и вдъхновители за своите ученици, бяха отличени в първото издание на класацията „Новатори в образованието“ на образователния портал Uchi.bg. Според органзиатора инициативата има за цел да да провокира обществения интерес към примерите за позитивна промяна в образованието.

На първа позиция в класацияте е Светлин Наков – основател на българския Софтуерен университет. Основателят на образователен сайт номер едно за България Уча.се, Дарин Маджаров, събра 283 точки и се класира втори. Трето място с 255 точки зае Евгения Пеева – основател на организацията „Заедно в час“, работеща за осигуряване на равен достъп до качествено образование за всички български ученици. В призовата десятка се класираха още: Кирил Митов от училище по роботика Robopartans, Светозар Георгиев и Васил Терзиев от Академията на Телерик, Явор Джонев, основател на системата Jump Math, Кирил Русев, създател на софтуерно решение Jumpido, Милена Стойчева (Джуниър Ачиивмънт България),  Димитър Караманчев (Meta Reading) и Кристалин Чавдаров (Аз мога тук и сега).

"В ерата на интернет и на динамична смяна на технологиите, ученето заради самото учене години наред е безсмислено занимание. Образованието има нужда да скъса с „остарялознанието” и хората, които попаднаха в тази класация, опитват да открият вярната посока за промените – коментира Таня Явашева, журналист и член на журито на класацията "Новатори в образованието". – Това са ентусиасти, които искат по най-добър начин да променят системата на образованието, да подпомогнат по-бързото и по-лесното усвояване на нови знания, за да се стигне по-скоро до качествен скок. Защото по-високият стандарт на живот зависи от растежа на икономиката, а  образованието с поглед в бъдещето, без съмнение, е най-важният фактор за това. Убедени сме, че техният пример ще е заразителен, както нямаме съмнение, че тази класация ще е своеобразен стимул за позитивна промяна на образователната система, на методите за преподаване и за оценка на резултатите."

Съвременното и практическо-ориентирано преподаване в учебните заведения е най-прекият път към създаването на адекватно подготвени ИТ специалисти – посочи представителят на журито Наталия Футекова, университетски преподавател и управител на софтуерната компания ERP.BG. – Това неминуемо ще засили и колаборацията между бизнеса и университетите. Владеенето на съвременните софтуерни технологии е ключов фактор за реализирането на младите хора в бъдещата бизнес среда, защото софтуерът ще играе все по-важна роля.“

Цялата класация е достъпна на адрес: uchi.bg/?page_id=2475

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас