Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
28 мар
2014
 
 

Българи изобретиха стикер против скимиране за карти с чип

Уникалното изобретение е дело на българската фирма SkimProt и има международен патент.

6969 прочитания

Констанца Григорова

Уникално за света патентовано българско решение за защита на картови продукти срещу скимиране представи Емил Цолов, мениджър „Ключови клиенти“ в SkimProt ("СкимПрот" ООД) по време на второто издание на Card Payments Forum. Събитието се проведе на 28 март под наслов "Тенденции и сигурност на картовите продукти, мобилни приложения и платформи, online разплащане, терминали. Банкови операции и услуги. Мобилен портфейл". Организатор на конференцията беше b2b Magazine.

Скимиране

Според ФБР, скимиране е копиране на данни от магнитната лента на банкова карта чрез незаконен скенер (скимер).

Прочетете още: Ферми за кликове: Стартъп разговор от Predpriemachite.com

Скимерите, инсталирани върху банкоматите, обикновено са незабележими.

Потребителите дори не разбират, че картата им се копира, докато използват устройството.

В търговските обекти престъпни служители скимират картите на клиентите си чрез миниатюрни ръчни четци.

Вече съществуват и вируси, с които хакери заразяват банкомати и POS терминали и които работят като виртуални скимери.

Общата сума на парите, откраднати от кредитни и дебитни карти всяка година в световен мащаб, е 5,5 млрд. евро, като само за Европа възлиза на 500 млн. евро, по данни на European ATM Security Team.

Защитният стикер за банкови карти с чип против скимиране предотвратява копиране на данните от магнитната лента и възпрепятства последвали измами с тях. Съставен е от четири слоя, които предпазват банковите карти с чип от копиране и източване.

До момента, цялата информация, която се сваля от кредитни и дебитни карти, се съдържа в магнитната лента. Новата технология, която все още не е разбивана и е на 100% сигурна, е EMV, заяви Цолов. EMV е глобален стандарт на Europay, MasterCard и Visa за работа с чип-карти (IC cards, chip cards) и опериране с такива чип-карти на местата за продажба – POS терминали и банкомати (ATM), с цел автентификация на транзакциите с кредитни и дебитни карти.

Защитният стикер SkimProt.

Защитният стикер SkimProt.

„Идеята на нашия продукт е да скрием информацията от магнитната лента и да оставим кредитната карта да работи само с този чип“, уточни Цолов.

По думите на Цолов, в Европа има около 10 000 скиминг устройства, поставяни всяка година на ATM машини, или средно по 30 на ден. През 2012 и 2013 г. има бум на скимирането. Цолов посочи и основните потърпевши от подобни атаки - картодържателите, застрахователите и банките. Щетите от скиминга са материални щети - директните парични загуби, допълнително натоварване на служителите, съдебни такси; лош имидж за картоиздателя; възпрепятстване на картодържателя до финансов ресурс.

Възможностите за превенция срещу скиминг са няколко: EMV технология и чип/смарт карти; хардуер и софтуер на банките-картоиздателки; хардуер и софтуер от производителите на банкомати; SMS известяване при теглене на пари от картата или сметката на картодържателя; онлайн банкиране; и мобилни приложения за ограничаване на последствията от кражба на информация от банкови карти.

Емил Цолов, мениджър "Ключови клиенти" в SkimProt ("СкимПрот" ООД). Снимка: Констанца Григорова

Емил Цолов, мениджър Ключови клиенти в SkimProt (СкимПрот ООД). Снимка: Констанца Григорова

„Решението за предотвратяването на измами със скиминг е нашият продукт, който е иновативен, измислен е в България, изработваме го в София, разкри Емил Цолов - Това е стикер, който работи само върху банкови карти с чип и ги предпазва от скимиране. В момента няма аналог на този продукт и сме го патентовали на световно ниво. Опитваме се да разработим целия свят. Защитният стикер се залепва върху магнитната лента на банковата карта, и я предпазва на 100%, като прави информацията, записана върху нея, недостъпна за скиминг четеца. В същото време SkimProt подава необходимите команди на терминала чрез специално записан софтуерен код и насочва терминала да намери информация в чипа на картата.“

Решението на SkimProt е предназначено с карти с чип, защото идеята е, когато се скрие информацията от магнитната лента, вътре има сервизни кодове и софтуерни задания, които помагат на ATM машините и POS терминалите да четат информацията на картодържателя от магнитната лента към чипа. За момента не всички държави работят с чип-карти.

Защитният стикер не променя или уврежда банковата карта и не влияе на информацията, записана върху нея. Предимство на решението е и фактът, че то е независимо от платежната система и не оказва влияние върху нея, допълни Цолов.

Решението е универсално – то е функционално за всички банки и банкомати, без отношение към бранда, налично е онлайн и в търговската мрежа и купуването и ползването му не крие допълнителни и скрити разходи, посочи Емил Цолов, мениджър „Ключови клиенти“ в SkimProt.

Онлайн пакет от 2 бр. SkimProt с безплатна доставка с наложен платеж струва 19,90 лв. Стикерите се предлагат и в магазини „Зора“ и „Сектрон“.

70% от оплакванията към Европейския потребителски център са свързани с онлайн търговци

През 2013 година Европейският потребителски център (ЕПЦ) е получил 680 сигнала, от които 286 информационни запитвания и 394 жалби, по които се е наложило ЕПЦ да се намеси, като сподели случая с колегите от ЕПЦ по месторегистрация на търговеца и преговаря в интерес на потребителя. 42% от случаите са закрити успешно, като е постигнато споразумение между търговеца и потребителя, 15% от случаите са препратени на друг компетентен орган, а в 43% от закритите случаи не се е стигнало до доброволно разрешаване. Около 70% от оплакванията са свързани с онлайн търговци, като дори в транспортния сектор, където има повече жалби, билетите се купуват онлайн. Не се води отделна статистика за картови разплащания, тъй като има отделна мрежа FIN-Net, която разглежда финансовите аспекти, но която няма представителство в България. Данните да изготвени по заявка и специално подготвени за организирания от b2b Magazine "CARD Payments Forum Sofia 2014".

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас