Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
26 мар
2014
 
 

Широколентовият достъп като универсален икономически стимул

Широколентовият достъп става жизненоважен фактор за развитието в света след 2015 г., заяви Комисията по ШЛ достъп на ООН.

3641 прочитания

Достъпът до широколентови услуги може да се универсален катализатор, който да изведе развиващите се страни от бедността и да осигури на всички достъп до здравни услуги, образование и социални грижи, заяви на среща в Дъблин Комисията за ШЛ достъп за цифрово развитие към ООН.

Комисията поднови своя апел към международната общност да разпознае трансформиращия потенциал на високоскоростните мрежи, като постави целите за проникване на ШЛ услуги в своя доклад „UN post-2015 Sustainable Development Goals".

В изявлението комисията настоява правителствата и международните финансови органи да работят съвместно за премахване на инвестиционните бариери. В света над 95% от телекомуникационната инфраструктура е финансирана от частния сектор, но спешно има нужда от по-добри инициативи на държавните органи, ако инвестициите нарастват с темпа на увеличаване на свързани потребители и потоците данни, генерирани от т.нар. „Интернет на нещата".

200 от най-големите градове в света броят на свързаните устройства ще нарасне от средно 400 апарата на квадратен километър днес до над 13 000 уреда на кв.км през 2016 г.

В комисията на ООН участват някои от най-изявените лидери в технологичния сектор, правителствата, академичните среди и агенциите на ООН. Тя се събра в Дъблин по покана на Денис О'Браян, председател на Digicel Group. Създадена през 2010 г., комисията за ШЛ достъп се фокусира върху стратегии за проникването на ШЛ услуги в целия свят на достъпни цени. Председатели са президентът на Руанда Пол Кагаме и Карлос Слим от Мексико, а заместник председатели са генералният директор на ITU Хамадун Туре и генералният директор на UNESCO Ирина Бокова.

„Дълготърсената панацея за човешката бедност може най-сетне да бъде постигната под формата на широколентови мрежи, които дават възможност на всички страни да заемат своето място в световната икономика, да преодоляват традиционните бариери като географски, езикови и ресурсни ограничения", каза О'Браян, чиито компании предоставят мобилни услуги в някои от най-предизвикателните места по света и в страни в неравностойно положение, като например Хаити и Папуа-Нова Гвинея.

За да се ускори разгръщането на ШЛ мрежи, О'Браян настоя правителствата да намалят таксите за лицензите за честотния спектър и се застъпи за създаването на индекс „Шампионска лига", който да следи за най-добрите практики в ШЛ инвестиции и проекти.

Президентът на Руанда Кагаме призова членовете на комисията да погледнат отвъд инфраструктура и да работят за нейното използване. „Нашият първоначален фокус бе върху свързаността – да се инсталира инфраструктура и инструменти за свързване на жителите на цифровата ера. Занапред нашите усилия трябва да са насочени към интелигентното използване на широколентовия достъп така, че хората да използват услуги, за да подобрят значително живота си."

Проникването на ИКТ става все по-бързо в целия свят, като мобилният ШЛ достъп е признат като най-бързо развиващата се технология в човешката история. Броят на мобилните абонаменти вече е почти равен на цялото население на Земята от около 7 милиарда, като над 2,7 милиарда човека са вече онлайн. Активните мобилни ШЛ абонаменти вече надхвърлят 2,1 милиарда, т.е. те са три пъти повече от 700-те милиона фиксирани широколентови връзки в света.

Най-окуражителното е, че голяма част от този прогрес се дължи на развиващия се свят. От 2010 г. насам на жителите на тези страни се падат 90% от новите абонаменти за мобилни клетъчни мрежи и 82% от новите интернет потребители.

Това означава 820 милиона нови интернет потребители и два милиарда нови мобилни широколентови абонати в развиващите се страни само за 4 г.", каза генералният секретар на ITU Хамадун Туре. Той призова за по-бързото създаване на рамката за ускорено развитие на ШЛ достъп, която да бъде представена на следващата Генерална асамблея на ООН.

През 2011 г. комисията си постави 4 амбициозни цели по отношение на политиката в областта на ШЛ достъп.

Широколентовият достъп може да бъде катализатор за устойчив растеж, отваряйки нови пътища за създаване и споделяне на знания, разширявайки възможностите за учене и подобрявайки свободата на изразяване, каза Ирина Бокова от UNESCO. - Това обаче няма да се случи само, изисква се желание и лидерство, тук е и ролята на комисията", добави тя (вж в YouTube изказването на Ирина Бокова).

На срещата в Дъблин е била обсъдена и променящата се роля на телеком операторите и доставчиците на съдържание, иновативни решения за покриване на слабонаселените региони. Изводът е, че са нужни нови стратегии за финансиране на големите нови инвестиции в телеком мрежи, които са се справят с прогнозираното огромно увеличаване на обема мобилни данни. „В много страни телекомуникационната инфраструктура трябва да бъде удвоявана всяка година, заяви Карлос Джарке, представляващ съпредседателя на комисията Карлос Слим. - Няма друг сектор, който да е изправен пред подобни капиталови разходи. Трябва да намерим нови жизнеспособни модели за опериране и финансиране."

През септември 2013 г. на 8-ата среща на комисията в Ню Йорк групата публикува второто издание на своя доклад за състоянието на широколентовия достъп в света, озаглавен „The State of Broadband 2013 Universalizing Broadband", в който се посочва мястото на всяка страна на базата на възможност за ШЛ достъп и ценова достъпност на услугата. В него България е на 43 място по брой ШЛ линии на 100 жители с показател 17,6%, като в предишната класация страната ни е била на 92 място. По отношение на мобилния ШЛ достъп България е на 41 място с 40,3% на 100 жители, веднага след Германия и преди Сърбия и Словения. По отношения на хората, използващи редовно Интернет обаче сме доста по-назад – на 62 място, тъй като 55,1% от българите са онлайн редовно, докато лидерите Исландия и Норвегия отчитат съответно, че 96 и 95 на сто от гражданите им ползват Интернет. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас