Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Цифрова телевизия
24 мар
2014
 
 

Ракета Ariane 5 изведе в орбита спътника на SES ASTRA 5B

ASTRA 5B от орбитална позиция 31.5 градуса изток ще осигури капацитет за Централна и Източна Европа, Русия и ОНД

4570 прочитания

На 22 март в 19:05 ч. местно време ракета-носител Ariane 5 успешно изведе в орбита сателита ASTRA 5B на сателитния доставчик SES. Ракетата бе изстреляна от европейския космически център в Куру, Френска Гвиана. Спътникът ASTRA 5B е на орбитална позиция 31,5 градуса Изток и е оборудван с 40 Ku-честотни транспондера (36 MHz еквивалент), както и 6 Ka-честотни транспондера.

ASTRA 5B ще увеличи транспондерния капацитет на SES и географското покритие на Централна и Източна Европа, Русия и ОНД, за сателитни ТВ услуги (DTH), телевизия до кабелните разпространители или до наземните цифрови мрежи, обясняват от SES.

На борда на сателита се намира и L-честотен елемент от геонавигационната система EGNOS на Европейската комисия. Това е вторият такъв елемент, поверен на SES, който ще провери и подобри точността и надеждността на навигационните сигнали над Европа, твърдят от SES.

ASTRA 5B има стартова маса от 5,724 т, и има размах на крилете 40 метра при отворени слънчеви панели в орбита, които ще осигуряват 13kW мощност до края на 15-годишния експлоатационен живот. Този срок е заложен по проект, но повечето сателити функционират доста по-дълго.

„Днешният успешен старт на ASTRA 5B ме прави щастлив в личен план, по-малко от две седмици преди официално да отстъпя поста си на 3 април 2014 г. Успехът на изстрелването означава, че под моето ръководство успяхме да разшири флотилията си от 4 сателита на една орбитална позиция над Европа през далечната 1995 г. до днешните 56 сателита на 37 орбитални позиции над целия свят. Паралелно с това транспондерите нараснаха от 64 до 1508 при включването на ASTRA 5B в работен режим. В съответствие с нашата добре планирана стратегия ASTRA 5B значително ще увеличи капацитета на SES в региона на Централна и Източна Европа, Русия и ОНД", заяви Ромейн Бауш, президент и главен изпълнителен директор на SES,

Вицепрезидентът на ЕК Антонио Таяни каза, че „извеждането в орбита на новия елемент от системата EGNOS демонстрира ангажимента на ЕК за осигуряването на позициониращ сигнал с най-висока прецизност за гражданите и бизнеса в Европа. Тази стъпка отваря множество нови бизнес възможности, днес и за бъдещето, особено в момента, в който EGNOS започне да работи с Galileo и Galileo започне да действа в края на 2014 г.", заяви Таяни.

Airbus Defence and Space в момента приключват с тестовете по окомплектоването на сателита Astra 2G, който трябва да бъде изстрелян в орбита по-късно тази година. Започнала е и работата по изграждането на сателит SES-10. И двата сателита са базирани на дизайна на Eurostar E3000, ползван и за новия сателит ASTRA 5B 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас