Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
24 мар
2014
 
 

NSA е хакнала сървъри в централата на Huawei

Щатската правителствена агенция се е сдобила с информация за поставяни „задни вратички“ в мрежовото оборудване, показват изтекли в интернет документи.

4337 прочитания
Страница 1 от 3

Националната служа за сигурност на САЩ (NSA) е хакнала сървъри на Huawei Technologies, подслушвала е комуникации на шефове на компанията и е събирала информация за поставянето на т.нар. „задни вратички" в оборудването на китайския производител на мрежово оборудване, пише в статии, публикувани през уикенда.

В отговор от NSA заявиха, че отказват да коментират специфични дейности, свързани с разузнавателни операции в чужбина. В изявление, изпратено до IDG News Service, агенцията доразвива тази теза, твърдейки, че „дейностите на NSA са фокусирани и са насочени специално срещу и само срещу добре обосновани разузнавателни цели, поставени от разузнаването."

В понеделник Huawei изпрати е-писмо, в което пише, че „Ако действията, описани в статиите, са истински, Huawei осъжда подобни действия за нахлуване и проникване в нашата вътрешна корпоративна мрежа и следене на нашите комуникации."

Прочетете още: Шпионският скандал в САЩ застрашава щатските фирми в Китай

Най-новите доклади са част от дългогодишна кибер шпионска сага. Щатски официални лица от години спорят, че Народната освободителна армия на Китай работи заедно с производители и хакерски групи, за да шпионират заедно щатски компании и правителствени агенции.

От миналия юни документи, изтекли от бившия сътрудник на NSA Едуард Сноудън и публикувани от различни новинарски агенции, показват, че NSA e провеждала собствени шпионски кампании, включително програми за проникване в оборудване на китайки мрежови производители.

Но според новинарските публикации през уикенда във в. New York Times и немското сп. Der Spiegel, основани на документи, изтекли от Сноудън, NSA e успяла да проникне в оборудване в централата на Huawei като част от план за следене на комуникациите на мрежовото оборудване на компанията в целия свят.

NSA "си е напъхала носа" в сървърите на Huawei в централата на компанията в Шънджън, пише в публикация на New York Times от събота, 22 март.

Операцията с кодово име „Shotgiant" се е опитала да установи отдавна подозираните връзки между Huawei и китайската армия, както и за поставянето на „задни вратичи" в оборудването на Huawei, продавано в целия свят, добавят от New York Times.

Сред информациите, цитирани от вестника, има документ от 2010 г., описващ детайлно операцията Shotgiant. Тайни операции срещу Huawei обаче се водят още от 2007 г., добавят от New York Times. NSA е следила и комуникациите на шефове на Huawei, пише още в публикацията.

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас