Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
06 мар
2014
 
 

Международното здравеопазване става реалност с еpSOS

Отзвук от 9-а национална конференция по е-здравеопазване „Електронно здравеопазване за интелигентен и включващ растеж 2020", 13 февруари 2014 г., София Хотел Балкан

3731 прочитания

Прочетете още: През 2015 г. може да имаме е-здравна карта и е-рецепта

В средата на настоящата година трябва да приключи 6-годишният проект epSOS, чиято цел е да се демонстрира изпълнимостта на трансграничния обмен на данни между системите за електронно здравеопазване в различните държави, без никакви смущения по отношение на възприетите от различните държави политики и практики. Т.е. да се осигури възможност за получаване на лекарства и медицинско обслужване по документи, издадени в други държави.

Марчело Мелгара, консултант по проекта epSOS

“Клиничната процедура, извършена в Италия, трябва да е разбираема за лекар в друга държава”,споделя д-р Марчело Мелгара, консултант по проекта epSOS. По неговите думи, две са основните насоки, върху които е стъпило неговото изграждане – неинвазивност и сигурността на пациента и данните за него.

При старирането на epSOS са били формулирани три основни сценария за оперативна съвместимост – достъп до здравен картон на пациента, обобщаващ данните за него, издаване на електронни рецепти и възможност за получаване на медикаменти, независимо в коя държава са изписани, както и осигуряване на възможност на граждани да получават медицински документи, които да са общовалидни във всички държави, покрити от проекта.

Работата на epSOS за всяка държава се осъществява от контактен център, който е свързан останалите подобни центрове в други страни, и с националните здравни и административни системи. По думите на Мелгара всяка държава има избор за това как точно да интегрира една подобна система – под формата на регионални модули за различните ведомства или централизирано на национално ниво. Важното е отвън здравните данни на пациентите да бъдат достъпвани през една точка, която да представлява юридически обоснован, технически и семантичен интерфейс, с който да работят лекарите.

Най-сложният проблем, стоящ пред epSOS е юридическата страна на нещата, обясни още Мелгара. “Разбира се налице са общи директиви, но начините им на възприемане в отделните държави е различен – посочи той. – Така че бе необходимо да достигнем до някаква договорка за това как неприкосновеността на данните за пациента да бъде гарантирана.” Също така, от техническа гледна точка, сигурността на системата е била един от най-важните аспекти.

Следващата трудност е по отношение на съдържанието на документите. Хармонизацията в тази насока е включила определяне на това какво е минималното количество информация, което трябва да получава лекарят и до какви допълнителни данни той би могъл да има достъп.

“Работим в посока създаване на екосистема за електронно здравеопазване в Европа. Системите за електронно здравеопазване в Европа не са много и затова трябва да се работи в тази насока, за да може обмяната на информация, за която говорим, да бъде възможна – обясни още Мелгара. – Както и, разбира се, да създадем пазарни възможности за бизнеса.”

Проектът epSOS е стартиран през юли 2008 г. и трябва да приключи в края на юни 2014 г. Финансиран е по Рамковата програма за конкурентоспособност и иновации (CIP), като общият му бюджет е 36,5 млн. евро. Включва 45 бенефициента, състоящи се от национални и регионални копетентни центрове, консорциум от индустриални партньори и управляващ колектив. В момента обхваща общо 25 държави, 3 от които не са членки на ЕС.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас