Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
28 фев
2014
 
 

КЗК отмени поръчка за система за управление на трафика в София

Според регулатора, заложените технически спецификации относно видео детектора съвпадат с тези от брошурата на конкретен производител.

3251 прочитания

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решение на кмета на Столична община за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Доставка, монтаж и интегриране на Интелигентна система за управление на трафика“.

По жалбите на „Фирст“ ООД и Янка Иванова Крумова производството установи, че заложените технически спецификации относно видео детектора съвпадат с тези от брошурата на конкретен производител – Traficon.

Законово изискване е техническите спецификации да дават възможност за равен достъп на кандидатите в процедурата и да не създават необосновани пречки пред конкуренцията, уточняват от антимонополното ведомство. Видно от представените каталози на критерия за тегло отговаря само един продукт - Traficam, като заложеният температурен диапазон също се покрива единствено от този продукт. За някои показатели като резолюция и диаметър не може да се извърши съпоставка, тъй като не фигурират в каталозите на останалите двама производители. Формулирани по този начин, спецификациите за видеодетектора се явяват дискриминационни, тъй като сочат, че са конкретни характеристики на определен продукт. Видно е при съпоставка на спецификациите, определени в документацията, и тези, налични в каталозите на фирмите Traficon, Citilog и ADEC, че възложителят буквално е преписал характеристиките на продукта Traficam на производителя Traficon, твърдят от регулатора. По този начин, с предвидените спецификации за видеодетектора възложителят е ограничил възможността за равен достъп на участниците, с което е нарушил разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от ЗОП, сочи заключението на КЗК.

Прочетете още: Валери Борисов представи проектите за въвеждане на 50 е-услуги в Столична община

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас