Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Инфраструктурно управление
22 фев
2014
 
 

Във фокуса на MWC 2014: LTE от ново поколение и виртуализация

Доставчици и оператори ще покажат, как LTE може да предостави 450Mbps.

6353 прочитания

По-бързи и по-гъвкави мобилни мрежи, създадени с помощта на малки клетки, виртуализация и технология LTE от ново поколение, ще бъдат сред най-ярките инфраструктурни тенденции на Световния мобилен конгрес, който започва в Барселона следващата седмица.

Новите смартфони ще привлекат вниманието на пресата, но новините за мобилната инфраструктура ще имат много по-голяма влияние върху телекомуникациите, с директно и индиректно отражение върху потребителите и предприятията.

Две технологии, които попадат в тази група, са LTE-Advanced и малките клетки. LTE-Advanced обхваща голям брой различни технологии, създадени да подобрят производителността, като най-важната от тях е обединяването на носещите честоти. Тя позволява на мрежата да заделят повече ресурси на някои потребители, разглеждайки два или повече канали в един и същи или в различни честотни обхвати все едно те са един общ цял канал за връзка.

На изложението в Барселона оператори, производители на чипове и доставчици на мрежово оборудване ще демонстрират различни итерации на технологията. Broadcom и Nokia Solutions & Networks работят заедно, за да демонстрират обединяване на два канала по 20MHz, за да постигнат скорости от 300Mbps.

Ericsson и корейският телеком SK Telecom правят една крака повече и ще демонстрират как три канала, обединени в един, могат да предложат скорост към клиента до 450Mbps. За целта SK Telecom ще ползва три канала по 20MHz.

Устройства, които могат да поддържат 300Mbps, се очакват още през тази година, а модели, които да поддържат 450Mbps, са планирани за 2015 г. За да заработи обединяването на носещите честотни канали, операторите трябва да разполагат с нужните честотни ресурси, което в случая на 450Mbps ще е доста трудно за повечето оператори, освен ако не обединят ресурсите си. Днешните LTE мрежи ползват или един канал с ширина 10MHz, или 20MHz спектър.

Днес от мобилните мрежи не се искат само високи скорости към клиента. Потребителите се нуждаят и от добра скорост към мрежата, за да пращат снимки и други типове съдържание към социалните мрежи и облачните услуги за съхранение.

Технология, наречена Uplink CoMP (Coordinated Multi Point) може да удвои скоростта на преноса на данни в клетките, свързвайки потребител към две базови станции едновременно, като Ericsson ще демонстрира работещо решение на своя щанд на Мобилния конгрес. Технологията може да се ползва и за подобряване на скоростта на връзката към клиентското устройство.

Производителността на мрежата може да бъде подобрена и чрез намаляване на разстоянията между базовата станция и потребителя чрез т.нар. малки клетки. Те могат да се ползват на места, на които се събират много хора или където покритието е посредствено, включително в търговски центрове, спортни арени и в корпоративните офиси. Пазарът на тези клетки заедно с методи за по-проста инсталация се очаква да са сред водещите теми в Барселона.

Spidercloud например ще демонстрира своята програма EASY-30, която бе обявена по-рано този месец. Програмата е създадена да помогне на мобилните оператори и предприятията да ускорят инсталирането на мащабируеми вътрешносградни малки клетки.

Но ако има една инфраструктурна тенденция, която би засенчила останалите, това е NFV (виртуализация на мрежовите функции). Тя започна като „бяла книга", писана от експерти на операторите AT&T, Verizon, China Mobile, Orange и Deutsche Telekom, а вече е ключова част от продуктовата стратегия на всеки производител.

Миналата седмица Ericsson заяви, че започва с част от мобилната мрежа, наречена EPC (Evolved Packet Core), която автоматизира автентифицирането и управлението на абонатите и на услугите, до които те имат достъп. В сряда Alcatel-Lucent обяви, че ще виртуализира EPC, както и други части от мобилните мрежи.

Мобилните оператори се надяват да получат същите предимства от виртуализацията на сървърите, които вече ползват предприятията, включително по-ниски разходи и способност да пускат нови услуги по-бързо с помощта на NFV.

IDG News Service, Лондон 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас