Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
20 фев
2014
 
 

Facebook купи WhatsApp за $16 милиарда

Мобилното приложение за моментални съобщения WhatsApp има 450 милиона потребители месечно.

3530 прочитания

Facebook направи огромна крачка за разширяване на мобилния си бизнес, обявявайки намерението си да купи мобилното приложение за моментални съобщения WhatsApp за $16 милиарда.

Facebook планира да плати $12 милиарда в акции и $4 милиарда кеш, за да придобие пълен контрол върху компанията. Тя ще даде и $3 млрд. в дялови опции на основателите и служителите на WhatsApp. Очаква се сделката да приключи тази година, след като премине през одобрение от регулаторите, заявиха от Facebook.

Мобилното приложение за моментални съобщения WhatsApp има 450 милиона потребители месечно.

Размерът на инвестиция показва високата стойност на мобилните потребители за фирмите от Силициевата долина. Facebook плати $1 милиарда за покупката на Instagram преди две години, а дори тогава се смяташе, че е дала твърде много пари.

WhatsApp има 450 млн. потребители месечно, като 70% от тях ползват услугата ежедневно, казаха от Facebook, а това означава, че WhatsApp е една от водещите мобилни съобщителни услуги.

WhatsApp ще работи „независимо" вътре във Facebook и ще запази своята марка, като подобен модел бе използван при придобиването на Instagram.

„WhatsApp е на път да свърже 1 милиарда човека. Услугите, които постигат такъв обхват, са невероятно ценни", заяви главният изпълнителен директор на Facebook Марк Цукерберг. 

Това е драстичен ход на Facebook за засилване на позициите й в мобилния бизнес. След слабия старт в тази област сега социалната мрежа генерира повече от половината си приходи от мобилни реклами, но иска да подкрепи още повече позициите си, предлагайки и самостоятелни приложения.

Facebook вече има свое собствено приложение Messenger, което ще продължи да работи заедно с WhatsApp. Освен това разполага с Instagram и наскоро пуснатото приложение Paper, фокусирано върху визуалните услуги.

WhatsApp дава възможност на потребителите да пращат съобщения и снимки през интернет, което означава, че не се налага да плащат за SMS. Подобно на Skype и други интернет базирани комуникационни средства, то се разглежда като сериозна заплаха от традиционните клетъчни оператори като Verizon и AT&T.

Ако сделката за сливането не бъде одобрена от регулаторите, Facebook ще трябва да плати на WhatsApp $1 млрд. кеш и да й даде $1 млрд. в акции. И двете компании имат право да прекратят сделката, ако тя не бъде приключена до 16 август, което означава, че страните очакват сливането да се осъществи преди това.

След финализирането й Ян Коум, съосновател и главен изпълнителен директор на WhatsApp, ще получи място в борда на директорите на Facebook.

IDG News Service, Сан Франциско 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас