Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ERP, CRM, BI
10 фев
2014
 
 

Gartner: Традиционните монолитни ERP системи са отживелица

Компаниите от сферата на услугите ще се преорентират най-бързо към облачни решения.

3876 прочитания

Развитието на клауд технологиите ще сложи край на сега възприетия модел за внедряване на ERP системи, а най-старите клиенти клиенти на подобни решения ще трябва да преодоляват негативите на прекаленото приспособяване на бизнес софтуера за тяхните конкретни нужди. Според анализатора Gartner индивидуалното разработване на модули и настройки за ERP системите може да се счита за отживелица.

Вместо традиционния модел, предполагащ наличие на монолитна ERP система, на сцената ще излязат т.нар. постмодерни ERP-та, използващи федерирана, слабо свързана, архитектура, в която по-голямата част от функционалностите са реализирани под формата на облачни услуги или чрез аутсорсване на бизнес процеси.

До 2018 г. поне 30% от компаниите, ориентирани към услуги, ще прехвърлят по-голямата част от функционалностите на ERP системите си върху клауд платформи, предвиждат от Gartner. Интегрираните бизнес решения не отговарят напълно на нуджите на тези компании и преминаването към облачна среда при тях ще става по-бързо, отколкото в сферата на производството.

В близките години повечето организации ще се ориентират към хибриден модел, частично използвайки клауд технологии. Въпреки това, според анализатора, за 70% от тях този подход няма да осигури повишение в рентабилността, ако функционалността на облачните решения не превъзхожда онези, които те заменят. Дори нещо повече – може да се окаже, че цената на притежание на хибридния модел е висока, предупреждават още от Gartner.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас