“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »нтернет
06 фев
2014
 
 

«а пореден път Ѕългари€ ще отбележи ƒен€ за безопасен »нтернет

“ази година Ѕј»“ ще подкрепи информационно отбел€зването на ƒен€ за безопасен »нтернет, като го включи в проекта Д≈-skills for jobs 2014Ф. “рите мобилни оператора за четвърта поредна година ще изпрат€т кратки съобщени€ до частните си клиенти. Ѕългарската федераци€ по електронен спорт ще осигури на всички участници ДофициалниУ тениски, брандирани с логото на Ќационални€ център за безопасен »нтернет. ƒържавната агенци€ за закрила на детето и експерти на ћинистерството на транспорта, информационните технологии и съобщени€та ще представ€т на свои щандове инициативи, свързани с повишаването на »нтернет грамотността и безопасността на децата и младите хора. ƒесетки училища и организации в страната също ще отбележат ƒен€ за безопасен »нтернет.

5566 прочитани€

Ѕългари€ ще се включи в ƒен€ за безопасен »нтернет, който официално се отбел€зва на 11 февруари. «апочнал като инициатива на ≈вропейската комиси€, с годините честването на този ден обхвана над 100 държави на всички континенти.  оординатор на събити€та е ≈вропейската мрежа от центрове за безопасен »нтернет Insafe чрез своите членове-национални центрове за безопасен »нтернет.

Ѕългарски€т Ќационален център за безопасен »нтернет (Awareness Node) е създаден през 2008 г. по програмата Safer Internet plus на ≈ . 2008 г. ÷ентърът се координира от ‘ондаци€ „ѕриложни изследвани€ и комуникации” (ѕ» ) и действа като консорциум с още две организации – неправителствените јсоциаци€ „–одители” и рекламната агенци€ ƒе они. ќсновната дейност на ÷ентъра е изработването и разпростран€ването на информационни материали, организирането на обучени€, конференции, семинари и кръгли маси по проблемите на безопасни€ »нтернет за деца.

ќт 2005 г. ‘ондаци€ “ѕ» ” започна изпълнението на проект за създаването на национална √ореща интернет-лини€ за борба с разпространението на вредно и незаконно съдържание в българското »нтернет пространство – http://web112/net. ќт март 2011 г. беше пусната в действие и Ѕългарската лини€ за онлайн безопасност, ко€то дава консултации на родители и деца на телефон 124 123 и онлайн – през Skype и по електронна поща.

ѕрочетете още: ≈— празнува 10 г. на ƒен€ на безопасни€ интернет (видео)

Ѕългарската асоциаци€ за информационни технологии (Ѕј»“) ще подкрепи информационно отбел€зването на ƒен€ за безопасен »нтернет, като го включи в проекта „≈-skills for jobs 2014”. “ой се реализира от европейската »“ асоциаци€ Digital Europe и EuropeanSchoolnet, като изпълнител за Ѕългари€ е Ѕј»“. “ова е проект, който цели да насърчи развитието на електронните умени€ на младите хора, в това число и умението да се предпазват в онлайн среда.

÷ентралното събитие за отбел€зване на ƒен€ за безопасен »нтернет под мотото „«аедно за по-добър »нтернет“ ще се състои в ƒома на ≈вропа в —офи€ с подкрепата на ѕредставителството на ≈  в Ѕългари€ от 15 до 18 часа на 11 февруари 2014 г.

÷ентралното събитие за отбел€зване на ƒен€ за безопасен »нтернет под мотото „«аедно за по-добър »нтернет“ ще се състои в ƒома на ≈вропа в —офи€ с подкрепата на ѕредставителството на ≈  в Ѕългари€ от 15 до 18 часа на 11 февруари. ўе бъдат изложени стотици детски рисунки на деца от десетки начални училища в страната на тема: „√еро€т си ти“ в »нтернет. Ќад 80 ученици от средни училища в —офи€ и други градове ще бъдат основните участници. —ценари€т на събитието беше подготвен с помощта на ученици от младежките панели към ÷ентъра за безопасен »нтернет и от делегатите на миналогодишни€ “ийЌет парламент, който в ƒен€ за безопасен »нтернет през 2013 г. прие на заседание в Ќародното събрание ’арта на онлайн правата и отговорностите на младите хора.

”частниците ще вид€т н€колко кратки презентации на свои връстници, с които ще бъде открита дискуси€ как можем заедно да направим »нтернет по-полезно и безопасно м€сто. —пециален презентатор на събитието ще бъде ƒимитър √анчев от »нтернет общество-Ѕългари€, който ще разкаже за първата група пионери на »нтернет в Ѕългари€ още преди световната мрежа да получи названието си. ƒискуси€та ще се предава на живо в »нтернет и в не€ ще могат да участват дистанционно с въпроси и коментари млади хора от ц€лата страна благодарение на Kabinata.com.

ƒен€т ще завърши с музикална част с участието на Good Music Society и ученическите банди Maverick и Tune UP от н€колко столични гимназии.

–едица членове на ќбществени€ съвет за безопасен »нтернет планират паралелни дейности в подкрепа на ден€.

“рите мобилни оператора за четвърта поредна година ще изпрат€т кратки съобщени€ до частните си клиенти. GLOBUL традиционно провежда и ежегодна комуникационна кампани€, посветена на рисковете в »нтернет, като публикува полезни съвети за безопасно поведение в глобалната мрежа на сво€та »нтернет страница, както и в социалните мрежи Facebook и Twitter. ѕредлаганото от оператора мобилно съдържание е специално обозначено за възрастта, за ко€то е подход€що, като родителите имат възможност да забран€т достъпа до определени секции, неподход€щи за лица под 18 години.

 лиентите на ћтел и ¬иваком също ще получат SMS, който ще ги уведоми, че на тази дата се отбел€зва международни€ ƒен за безопасен »нтернет и ще ги насочи към сайта на Ќационални€ център за безопасен »нтернет. “ам те ще могат да намер€т пълна информаци€ относно контрола и защитата от вредното вли€ние на световната мрежа, както и правилата за безопасното й ползване.

Ѕългарската федераци€ по електронен спорт ще осигури на всички участници „официални“ тениски, брандирани с логото на Ќационални€ център за безопасен »нтернет.

ƒържавната агенци€ за закрила на детето и експерти на ћинистерството на транспорта, информационните технологии и съобщени€та ще представ€т на свои щандове инициативи, свързани с повишаването на »нтернет грамотността и безопасността на децата и младите хора.

ƒесетки училища и организации в страната също ще отбележат ƒен€ за безопасен »нтернет. «а целта Ќационални€т център ги подпомага с различни материали.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
ѕреглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

ѕреглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

 акви нови и интересни неща може да ни разкаже ѕламен Ѕоев от ≈лит —офтуер

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас