“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
30 €ну
2014
 
 

ќтличиха победителите в конкурса Ќаградите на Ѕј»“ за 2013 г.

ўастливите носители на наградите в 11 категории б€ха об€вени на вечерна церемони€ на 29 €нуари.

4241 прочитани€

ѕрезидентът на –епублика Ѕългари€ връчи специалната награда на Ѕългарската асоциаци€ по информационни технологии (Ѕј»“) за значим принос в » “ областта в конкурса за „Ќаградите на Ѕј»““ за 2013 г. Ќосител на отличието е отборът по математика на —офийската математическа гимнази€ „ѕаисий ’илендарски“. ќфициалната церемони€ се състо€ на 29 €нуари в —офи€. «а втора поредна година церемони€та за връчването на призовете на Ѕј»“ се проведе под егидата на президента.

ѕрезидентът на –епублика Ѕългари€ –осен ѕлевнелиев и победителите в конкурса „Ќаградите на Ѕј»“” за 2013 г. ‘отограф: јлександър √лавчев

ѕрезидентът на –епублика Ѕългари€ –осен ѕлевнелиев и победителите в конкурса „Ќаградите на Ѕј»“” за 2013 г. ‘отограф: јлександър √лавчев

 онкурсът „Ќаградите на Ѕј»“” се проведе в рамките на европейски€ проект „E-skills for jobs 2014”, чийто изпълнител за Ѕългари€ е Ѕј»“. “ова е проект на Digital Europe и EuropeanSchool.net.

√ост беше и ƒжон ’игинс, генерален директор на Digital Europe - асоциаци€та на дигиталната индустри€ в ≈вропа. “ой връчи наградата в категори€ „Ѕизнес иновативност” на „ќнтотекст” јƒ.

“ази година журито реши да връчи почетни грамоти - общо 47, на националните отбори по информатика; математика; математическа, компютърна и приложна лингвистика; информационни технологии и на техните ръководители, донесли много радост и гордост на страната ни с медалите, получени на международни олимпиади през 2013 г. ќтличените получиха грамотите си от ≈лена ћаринова, председател на  омиси€та по образование на Ѕј»“ и президент на ћусала софт.

„¬€рваме, че »“ индустри€та е факторът, който може да произвежда сериозна добавена стойност и че т€ може да издърпа българската икономика напред ... не като локомотив, а като ракета“, за€ви ѕетър »ванов, председател на ”— на Ѕј»“ и управител на —олитрон.

»нтересът към конкурса в третото издание на състезанието беше изключително висок, като б€ха подадени 129 кандидатури, спр€мо 74 кандидатури за 2012 г. и 34 - за 2011 г. „“азгодишните номинации направиха живота на журито толкова труден, че се замислихме дали догодина да не привлечем експертна квалифицирана подкрепа и отвън“, коментира »ванов.

“ой подчерта, че от всички номинирани през 2013 г., над 80% не са членове на Ѕј»“, а от победителите само една компани€ членува в асоциаци€та.

—ледващата година ще има една нова категори€. ∆урито отчете, че толкова много геймърски продукти имаше като номинации, а и този бизнес толкова силно расте, че реши за следващата година да въведе категори€, посветена на геймърски€ сектор, съобщи председател€т на ”— на Ѕј»“.

„рез този свой проект Ѕј»“ иска да подкрепи и уважи всички личности, институции и компании, които със сво€ професионализъм, иновативност и активна гражданска позици€ са дали сво€ принос през 2013 г. за развитието на информационните и комуникационни технологии.

ѕобедителите по категории са:

  • —пециална награда - отборът по математика на —офийската математическа гимнази€ „ѕаисий ’илендарски“ - —офийска математическа гимнази€ е училище с традиции и посто€нни постижени€ в областта на математика, природните науки и др. ќтборът от 9 клас на —ћ√ се завърна на 31.12.2013 г. в Ѕългари€ от математическо състезание ј»“ћќ (јзиатско международно тинейджърско математическо състезание) с големи постижени€ - 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала в индивидуалното състезание, 1во м€сто в групово състезание, 2 м€сто в отборно състезание. ќтборът на —ћ√ взема участие в това състезание от 2007 година и се представ€ всеки път сред призовите места. ”чениците и техните ръководители работиха усърдно и по  оледа заминаха за »ндонези€, за да участват в състезанието. ”сили€та им заслужават „специалната награда”, защото тези български деца показват знани€та и умени€та си по света и печел€т медали. “ехните призови места в областта на математиката се град€т с години и много труд, още от постъпването им в 5 клас в училището. ”чениците ще продължат с подготовката си за други международни състезани€ и за в бъдеще.
  • Ѕизнес иновативност - „ќнтотекст” - за система, ко€то съчетава бърза сематична база данни със софтуер за обработка на естествен език.
  • —тудентска разработка – в тази категори€, както миналата година, б€ха излъчени двама победители:

- ƒесислав  узманов, студент от IV курс в ћинно-геоложки€ университет "—в. »ван –илски" - през 2013 г. участва в най-гол€мото българско състезание по оптимизаци€ за търсачки и онлайн маркетинг, в което печели първо м€сто измежду 223 регистрирани участници

- екип от студенти, който е разработил платформа за докладване на неспешни сигнали към общинските администрации „ мете, виж!“ - “одор ћихайлов, магистър, първи курс от —” „—в.  лимент ќхридски“, ¬иктор √лавев, докторант от “”–—офи€ и ћомчил ’ардалов, бакалавър от четвърти курс на “”–—офи€

  • ќбразование - ”ча.се – образователна платформа, съдържаща 2200 урока по хими€, физика, биологи€, географи€, математика, истори€, английски, немски и български език, „„овекът и природата“ и други. ”роците са в съответствие с учебни€ план в българските училища и са организирани по класове и годишната учебна програма.
  • ƒържавна администраци€ – Ќационален осигурителен институт – за безплатна електронна услуга на Ќќ» за изчисл€ване на прогнозна пенси€.
  • ќбщинска администраци€ - ќбщина Ѕанско - чрез собствено финансиране през 2013 г. общината е внедрила програмните продукти јкстър кметства, јкстър web услуги, јкстър разширена деловодна справка, √»— система за устройство на територи€та на община Ѕанско и др.
  • STARTUP компани€ – Farmhopping – уеб базирана платформа, ко€то свързва малките ферми от ц€л св€т с крайните потребители.
  • E-business - ћелън за Hotels 4D - иновативна платформа за намиране и резервиране на хотели през уеб или мобилно устройство.
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас