Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
30 яну
2014
 
 

27% ръст при покупките с български карти Visa

Онлайн разплащанията, обслужени от български банки, са се увеличили с 92%, достигайки 167 млн. евро.

4228 прочитания

Близо 5 млрд. евро са преминали през карти Visa, издадени от български банки през 2013 г. От тях около 1,148 млрд. са били похарчени при търговци – 27% ръст спрямо 2012 г. Това отчете Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България. Общият брой на транзакциите, преминали през Visa, е нараснал с 18% през изминалата година.

Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.
Снимка: Александър Главчев

Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България. Снимка: Александър ГлавчевОбщият брой издадени карти Visa България e 3,45 млн. През 2013-та най-голяма динамика е отчетена при дебитните карти – 32% ръст. Междувременно обаче при средната стойност на транзакция се очтчита намаляване с 2,7 на сто до 38,4 евро.

От организацията отчитат, че българинът все по-често използва картата си за дребни ежедневни покупки – с 23% са се увеличи транзакциите през POS терминали, достигайки средно 8,7 транзакции годишно. С дебитни карти са похарчени 764 млн. евро, 32% повече от 2012 г, а обшия брой на транзациите с такива карти на POS терминали 22,3 млн. (34% ръст).

Онлайн разплащанията, обслужени от български банки, са се увеличили с 92%, достигайки 167 млн. евро. Като брой онлайн транзакциите са се увеличили с близо 20%.

Според Райчева една от основните цели на организацията през настоящата година е увеличаването на популярността на безконтактните разплащания. За целта според нея трябва да се подобри съществуващата инфраструктура в обекти като супермаркети, обектите за бързо хранене и др. Самото поставяне на необходимия терминал обаче трябва да бъде съчетано и с работа с клиентите и търговците, които трябва да се чувстват комфортно по отношения на този вид плащания.


Никола Хус, главен изпълнителен директор на Visa Европа.
Снимка: Александър Главчев

Никола Хус, главен изпълнителен директор на Visa Европа. Снимка: Александър ГлавчевЗа целия европейски регион Visa отчита 7% ръст при общите потребителски разходи през 2013 г., достигайки 2 трлн. евро. 1,4 трлн. от тях са били похарчени през POS терминали – 8,5% повече спрямо 2012-та. Общият брой транзакции са се увеличили с 8 на сто за изминалата година, достигайки 33,9 млрд.

Ръстът при дебитните карти за Европа е 8,8%, на кредитните карти – 7,1%, на бизнес картите – 16,3% и на предплатените карти е 18,3%.

По думите на Никола Хус, главен изпълнителен директор на Visa Европа, безконтактните плащания са надминали очакванията през изминалата година. С 53% повече за издадените нови карти, 177% е ръстът при терминалите, а транзакции са се увеличили с 277 на сто. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас