Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
29 яну
2014
 
 

Покупката на DeepMind ще добави интелект към робота, търсенето

Придобиването на британската компания за изкуствен интелект от Google може да се отрази на всички продукти на интернет гиганта.

4298 прочитания

С покупката на компанията за изкуствен интелект Google може би се стреми да добави допълнителна интелигентност във всичко, което прави – от търсенето, през роботите до Интернет на нещата.

Google потвърди в неделя, че е придобила DeepMind Technologies, лондонска фирма за изкуствен интелект. Според различни източници компанията е платила $400 млн., макар че Google не коментира подробности за сделката.

Новината дойде скоро след съобщенията, че Google е подписала през миналия месец договор за изкупуването на Boston Dynamics, известна компания за роботи. Тази придобивка е кулминацията на 6-месечни изкупувания, при които Google погъла още 7 други компании за роботи.

По-рано този месец Google разтвори пак портфейла си, този път, за да купи Nest Technologies, компания, която прави смарт термостати, които могат да бъдат програмиран от мобилния телефон. За тази покупка Google похарчи $3,2 млрд. кеш.

Nest привлече голям интерес, още преди Google да я погълне, тъй като се очаква тя да бъде голям играч на пазара на смарт домове и да разшири обхвата на Интернет на нещата, при който продукти и уреди си говорят без нуждата от човешка намеса. Очаква се концепцията да обхване продукти от коли до хладилници и термостати, свързани към интернет и общуващи през мрежата.

Google, която отдавна е неоспорим лидер в търсачките, сега си купува компания, известна със създаването на изкуствен интелект.

„Това ще подобри качеството на тяхната търсеща услуга и анализа на рекламите, смята Роб Ендерле, анализатор от Enderle Group. - Това е стратегически ход и ще направи огромното количество данни, които те „изравят", далеч по-полезни като инструмент, но и като оръжие."

Патрик Муурхед от Moor Insights & Strategy обаче каза, че ползите от изкуствения интелект ще се разпрострат далеч извън търсещия бизнес на Google. Той ще играе важна роля в роботите, автономните коли смарт дома на компанията.

„Първата ми реакция бе: „Защо Google се забави толкова, каза Муурхед. - Очаквах подобна придобивка по-рано, за да я добави към арсенала си от роботи, управление на дома, автономните коли и предвиждащи услуги като Google Now. Сигурен съм, че обмислят сами да я създадат. А след това чрез опити и грешки са разбрали, че не могат да се справят достатъчно бързо и са придобили DeepMind."

Изкуственият интелект (AI) е технология, която ще позволи на компютри и роботи да изпълняват задачи като вземане на решения и визуална преценка, които обикновено изискват човешки разум.

„Новата AI платформа на Google теоретично ще може да прави неща за потребителя, още преди той да се е сетил за тях, например увеличаване и намаляване на температурата, осветлението, музиката или контрола на сигурността, добавя Муурхед. - Става дума за автоматизирането на дома и всичко, което се случва в него и може да се предвиди."

Google винаги е искала да има най-много информация, казва Ендерле, а това придобиване попада точно в десетката.

"При Nest ставаше дума за придобиване на информация. При AI става дума за преобразуване на това огромно количество информация в директна полза за компанията", добавя той.

Недостатъкът на всичко това, че то ще се стори твърде зловещо на много хора и това е проблем, с който Google трябва да се справи.

„Навлизането на Google в роботите и изкуствения интелект прилича много на SkyNet във филмите за Терминатора със своите самоактуализиращи се умни роботи, опитващи се да премахнат човешката раса, казва Муурхед. - А това плаши хората. Ответната им реакция би била, че Google става твърде мощна и трябва да бъде следена и регулиран по-строго", добавя анализаторът.

Computerworld, САЩ 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас