Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
26 яну
2014
 
 

Ford разработва технологии за самоуправляващи се коли

8095 прочитания, 30 коментара

Ford привлича „умове" от водещите университети в САЩ, за да превърне в реалност самоуправляващите се коли. През миналия месец компанията представи разработката си Ford Fusion Hybrid, която ползва сензори LiDAR за генериране в реално време на карта на околността. Автомобилният производител обяви в сряда, че се надява учените от Масачузетския технологичен институт (MIT) да могат да създадат модерни алгоритми, които да помогнат на колата да се учи да предвижда къде може да се появят пешеходци или други коли. Например ако пешеходец се намира на пешеходна пътека, алгоритъмът би трябвало да прецени като човека, че този пешеходец ще продължи да върви по даден път. Алгоритмите би трябвало да помогнат на колите да избягват другите участници в движението.

Джонатан Хау, директор на MIT Ford Alliance, казва: „Ползваме данните от сензорите в колата, както и от други сензори на кръстовища и светофари. Те предоставят информация за колите и пешеходците, които се движат близо до колата. Сензорът в колата получава и локална информация. Тези данни се обработват и се анализира движението на тези обекти, за да се предвиди посоката, в която те ще отидат."

В Калифорния учените от Станфорд получиха задача да помогнат на колите да виждат около препятствията. Когато вие и аз сме блокирани зад голям камион например, можем да маневрираме в рамките на платното и да видим какво му пречи. Именно това трябва да се научи да прави и самоуправляващата се кола.

Автоматизираното шофиране е част от онова, което Ford нарича свой „Проект за мобилност" (Blueprint for Mobility), като в него тя се опитва да си представи пътищата през 2025 г. и по-късно. Компанията каза, че проучва всички различни компоненти на автоматизираното шофиране, включително технологичните и правни пречки.

От MIT в Кеймбридж предава Ник Барбър, IDG News Service. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Димитрина Апостолова, регионален мениджър Корпоративни продажби – Бургас, във Виваком:

Телекомуникациите са двигател за развитие на умните градове
Цифров офис от ново поколение:

Цифров офис от ново поколение:

Как да постигнем свободно движение на информация и автоматизиране на процеси?
Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Емил Китанов, Старши консултант, Елит Софтуер:

Някои детайли за Business Intelligence функциите на модерните ERP системи

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Предимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнесПредимствата на облачните ИТ услуги са достъпни за всеки бизнес

Добромир Тодоров е главен директор „Облачни услуги“ на HeleCloud. Той е бил съосновател и е управлявал множество стартъпи в сферата на технологичните и финансови услуги. С опит в архитектурните решения, сигурността и инженеринг на...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас