“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD |  осмос
22 €ну
2014
 
 

Ѕез паника! »звънземните не хвърл€т скали по марсохода

Ќј—ј об€сн€ва мистериозната по€ва на марсианска скала пред роботизирани€ всъдеход Opportunity

5287 прочитани€

Ѕез паника! ¬ъв вторник Ќј—ј предложи разумно об€снение за мистериозната по€ва на скала на снимка на марсиански€ всъдеход Opportunity.

—нимките преди и след на едно и също м€сто от марсианската повърхност, направени преди 13 дена, показваха първо празно пространство, а след това се по€ви €рка скала. —нимките породиха спекулации и гръмки заглави€ за по€вата на мистериозни€ камък с размер на поничка пред Opportunity.

”чените от Ќј—ј разс€ха слуховете за скалата, ко€то мистериозно се по€ви пред марсиански€ всъдеход Opportunity. (—нимка: NASA)

ѕрочетете още: Ќовини от ћарс: ѕред Opportunity мистериозно изникна скала!

¬същност н€ма мистери€.

ƒнес Ќј—ј каза, че роботизирани€т всъдеход сам е бутна камъка пред себе си.

„¬съдеходът направи кратко пътуване точно преди да направи втората снимка, като едно от колелата му веро€тно е бутнало камъка, кръстен „Pinnacle Island", до тази позици€, отбел€за космическата агенци€. - „Pinnacle Island" може би се обърнал наобратно, когато едно от колелата го е откъснало, предостав€йки необикновено обсто€телство за проучване на долната част на марсианската скала."

ѕървата снимка е направена на 26 декември, а втората – на 8 €нуари.

ћакар че гол€ма част от скалата е светла или почти б€ла, част от не€ е тъмночервена. ”чените см€тат, че по-светлата част от скалата е била под марсианската почва.

ќткритието предостав€ на учените от Ќј—ј шанс да проучат долната страна на марсианската скала. Opportunity и роботизирани€т му двойник Spirit б€ха изстрел€ни от «ем€та през л€тото на 2003 г., като вече 3 месеца учените проучват с т€хна помощ марсианската повърхност.

Spirit изпрати над 128 000 снимки от ћарс, преди да затъне в меки€ п€сък, където бе изоставена през 2010 г.

Opportunity все още изпълн€ва задачи след 10 дълги изтощителни години на ћарс.

ѕрез последната година и половина към Opportunity се присъедини и марсиански€т всъдеход Curiosity, който проучва геологи€та на ћарс и търси доказателсто, че н€кога на „ервената планета е имало живот.

Ќј—ј се над€ва да изпрати хора на ћарс през 2030 г. ѕървоначално обаче космическата агенци€ планира да прати още един всъдеход и н€колко космически сонди в орбита около планетата. 

Computerworld, —јў

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас