Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
14 яну
2014
 
 

НАП пусна декларация с баркод, която сама смята дължимия данък

Електронният формуляр се изтегля от www.nap.bg на компютъра и се попълва офлайн.

8339 прочитания

Новата декларация за облагане на доходите на физическите лица, в която е вграден баркод, вече е качена на интернет страницата на Националната агенция за приходите (НАП) (www.nap.bg) и може да бъде изтеглена на компютъра за офлайн попълване, съобщи Росен Бъчваров, говорител на приходната агенция. Документът е архивиран в .rar формат и след свалянето му на компютъра трябва да бъде разархивиран. Освен самата декларация в архивирания файл има и документ в doc формат - "Указания за ползване на декларацията по чл.50 от ЗДДФЛ за 2013 г. с баркод". Подаването на декларация с баркод гарантира на гражданите, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимия данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход", добавя Бъчваров.

От НАП напомнят, че изпращането на декларация с баркод предполага по-бързо възстановяване на надвнесен данък. „Информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода, т.е. не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларациите ръчно", обяснява Бъчваров.

Затова от приходната агенция съветват клиентите, които са декларирали данък за възстановяване, да попълнят и подадат именно декларация за доходите с баркод. Тя може да бъде изпратена по пощата или да се подаде на място в пощенска станция, където директно се издава входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

Прочетете още: НАП: Погасяват се първо главниците за публични задължения

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок се заплаща и дължимия данък за довнасяне.

Всички данъци и осигурителни вноски (с изключение на вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване) се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват 2 кода за вид плащане - 11 11 11 (за плащания за данъци и осигуровки) и 58 11 11 (за плащания за ДЗПО). Не е необходимо попълване на изрично основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната става според датата на възникването им, коментира Бъчваров.

CW/Б 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас