Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
06 яну
2014
 
 

Оперативната компютърна памет ще стане енергонезависима

MRAM и RRAM чиповете започват да излизат от нишовите приложения и могат да променят компютрите до няколко години.

5392 прочитания

Нови чипове, които размиват границата между оперативната и “твърдата” памет на компютъра излизат от нишовите приложения и имат потенциала да променят начина по който се използват компютрите. Това сподели анализаторът Том Колин, основател на Coughlin Associates, малко преди началото на изложенито CES 2013, което трябва да се проведе тази седмица в Лас Вегас, САЩ.

Том Колин

Според експерта чиповете ще позволят мигновено включване на компютрите, което е характерно за устройства като таблетите, при много по-висока производителност.

“На лице е развитие при твърдотелните технологии за съхранение на данни, което започва да оказва своето влияние – посочи Колин. – MRAM е една от възможносттие, която предлага енергонезависима оперативна памет, като се шуми и около резистивната RAM.”

Конвенционалните чипове оперативна памер, наричани DRAM (Dynamic random-access memory), съхраняват единици и нули, използвайки електрически заряд за всяка клетка. Т.нар. Magnetoresistive random-access memory (MRAM) използва магнитен заряд, а Resistive random-access memory (RRAM) е базирана на диалектрици.
“Някои от тези нови технологии, които досега са били в лабораториите и намираха само нишови приложения, се разспространяват все повече”, добави още Колин по време на конференцията Storage Visions, предшестваща изложението CES.

Много от най-големите производители на чипове памет за компютри започват да се преориентират към новите технологии. Renesas, Hitachi и Micron Technology са сред големите играчи, работещи върху MRAM в университета Току в Япония. Стартиращата компания Crossbar пък обяви, че смята да лицензира RRAM.

Все още има какво да се доработва и по двете технологии, преди те да могат да заместят DRAM чиповете, посочи още Колин, допълвайки, че и цените им също трябва да спаднат. “Когато това стане, ще има много интерес за създаване на компютърни архитектури, разширяващи възможностите на сториджа и на оперативната памет – ще разполагаме с памети, данните в които не изчезват, когато спре захранването.”

Днес компютрите използват DRAM за работа на приложенията и за съхраняване на временна информация, необходима на системата и на софтуера. Съдържанието на тази памет се губи при прекъсване на захранването, но технологии като MRAM и RRAM ще позволяват мигновено възстановяване на сесията, дори след изключване на машината.

Флаш паметите, често срещани в мобилни устройства, позволяват запазване на информацията при изключване на устройството, но задаващите се разработки ще ги задминат по производителност. Според Crossbar тяхната MRAM ще предлага 20-пъти по-голяма скорост на запис, още толкова пъти по-малка консумация на енергия и 10 пъти повече устойчивост от NAND флаш чиповете.

Въвеждането на енергонезависима оперативна памет обаче може да доведе до проблеми. Много хора възстановяват от грешки системите си чрез рестарт на компютъра. Ако грешката се запазва дори след рестартирането на машината, то трябва да се се измислят нови начини за отърваване от тях. Според Колин подобни решения ще са стимул за индустрията да създава по-надеждни системи.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас