Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
04 яну
2014
 
 

Робот гущер ще спасява астронавти при космически разходки

Европейската космическа агенция и университети разработват роботи, които да работят с космически екипажи.

4823 прочитания

Приличащ на гущер роботи с лепкави крака един ден може да работят на космически кораби като Международната космическа агенция например, спасявайки астронавтите при опасните им разходки в открития Космос.

Учените от Европейската космическа агенция (ESA) и от Университета Simon Fraser в Британска Колумбия разработват робот, достатъчно лепкав, за да се прикрепва безопасно към външния корпус на космическия кораб, като остава доста подвижен.

В момента роботът, кръстен Абигейл (Abigaille), е способен да се катери по стена на Земята.

Прочетете още: 2013 г. – инвазията на роботите (видеопреглед)

Учените от университета и ЕSA разработват робота приличащ на гекон, който може да пълзи по космическия кораб и да извършва някои поправки и поддръжка.

„Този подход е пример за биомимикрия, т.е. взаимстване на инженерни решения от природата", казва Майкъл Хенри, студент по инженерни науки в Simon Fraser и изследовател в проекта. - Нашият катерещ се робот Абигейл е доста ловък, а шесте крака имат 4 степени на свобода, така е той може да държи инструменти, които колесният робот не може."

Той добави, че роботът може да премине от вертикална позиция в хоризонтална, което може да е полезно при навигиране върху повърхността на сателита или извършване на маневри около препятствия.

За роботизирания гущер Европейската космическа агенция заяви, че се е поучила от косъмчетата на долната част на крака на гекона, който може да се прилепва към всякакви повърхности.

„Взаимствахме техники от от микроелектрониката, за да направим нашите терминатори пешеходци, казва Хенри. - Техническите ограничения обаче са, че тези са 100 пъти по-големи от косъмчетата на гекона, но те са достатъчни да поддържат теглото на робота."

Technical limitations mean these are around 100 times larger than a gecko's hairs, but they are sufficient to support our robot's weight."

Агенцията е тествала робота, за да види дали може да работи в суровите условия на космоса.

„Причината да се интересуваме от сухите лепила е, че другите адхезивни методи не са подходящи за космическа среда, казва Хенри. - Скоч лепенка, тръби или лента, чувствителна на натиск, намаляват своята прилепваща сила с времето... Захващането изисква чифт повърхности, а счупените кукички биха могли да замърсят работната среда на робота. Магнитите не могат да се лепят към сплави, а и магнитите полета биха могли да повлияят върху чувствителното научно оборудване."

Европейската космическа агенция и университети разработват роботи, които да работят с космически екипажи.

Не е необичайно създателите на роботи да изграждат машини на базата на животни или дори насекоми. През ноември учени от Нюйоркския университет казаха, че са създали малък летящ робот, който се движи като безгръбначна, пулсираща морска медуза.

През миналата пролет учени от Харвардския университет обявиха, че са създали насекомоподобен робот, който лети чрез размахване на крила. Роботът е толкова малък, че тежи само 1/30-а част от теглото на щатско пени.

През есента на 2012 г. учени от Университета на Шефилд и Университета Съсекс в Англия съвместно проучиха мозъка на пчели в опит да създадат автономен летящ робот.

Computerworld, САЩ

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас