Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Човешки ресурси
18 дек
2013
 
 

До 2015 г. WHY поколението ще е 50% от работната сила в света

WHY поколението е научено, че е специално; то е нарцистично и няма работна етика, но за да бъдем успешни в ръководенето му, трябва ние да се променим, да адаптираме поведението си, и да усъвършенстваме ръководния си стил, категорична е Патриша Шней, консултант по глобален мениджмънт.

4608 прочитания

„Днес живеем в хилядолетие, което е във война за таланти. Трябва да оценим своя набор от таланти по две основателни причини. Първо, трябва да разберем от какво ще се нуждаем, за да се разраства бизнесът ни. На второ място, трябва да разберем какво иска организацията ни и какви са очакванията й, спрямо онова, което служителите искат и техните очаквания, след което трябва да сме в състояние да свържем тези две неща“, каза Патриша Шней, консултант по глобален мениджмънт от Остин, Тексас (САЩ). Тя беше лектор на лектор на дискусионния форум „Умения и иновации. Как пазарът на труда се готви за предизвикателствата на бъдещето“, организиран от Българската асоциация за управление на хора (БАУХ). Събитието се състоя на 17 декември 2013 г. Вече повече от 20 години Патриша Шней е коуч, обучител, международен консултант по управление на таланта, лектор с богат опит в управление на обученията, развитие на бизнеса, управление на операциите и персонала както в частния, така и в публичния сектор, в локални и международни пазари. Сред клиентите и са Apple Computer, Dell, Silicon Labs, Cisco Systems, различни държавни агенции, стопански и нестопански организации. Пат е агент на промяната, който вярва, че отвореността на организацията към нови идеи и начини на мислене и поведение е това, което ни води към новия век.

Патриша Шней (Patricia Schnee). Снимка: Констанца Григорова, Computerworld

Патриша Шней (Patricia Schnee). Снимка: Констанца Григорова, Computerworld

Според Патриша Шней, до 2015 г. 50% от работната сила в света ще бъде т.нар. WHY (Y) поколение – родените между 1977 и 1998 г., които вечно задават въпроса защо. „Причината те да искат да знаят защо, е защото искат да знаят каква част и каква роля те изпълняват в общото цяло. И ако вие искате да управлявате тази група, добре е да сте в състояние да отговорите на въпроса „защо“, в противен случай те ще продължат да го задават. Това поколение е научено от родителите си – поколението X (1965-1976 г.), че е много специално. Тези хора идват и на работното си място с тази мисъл, но бързо научават, че не са толкова специални и че трябва да правят това, което се иска от тях. Но този подход вече не сработва. Ние трябва да се променим, и да адаптираме поведението си, а това е най-трудното нещо на света, защото ние сме управлявани и сме учили как да управляваме по различен начин. И така, ръководният ни стил трябва да се усъвършенства“, обясни Шней.

Патриша Шней, описа поколението WHY като хора с доста високо самочувствие. „Обаче това, на което родителите са забравили да го научат, е работната етика. - продължи Шней - Затова тези млади хора идват на работа, очаквайки да бъдат на същото ниво, като онези, които са се издигнали; те чудесно се изразяват; искат също да бъдат част от взимането на решения, защото майките и бащите им така са ги възпитали. По-старите поколения не сме получавали от родителите си право да избираме ТВ сериала, който да гледаме, или храната, която да ни бъде сготвена, нито сме участвали в процеса на взимане на решения. Бяхме научени да говорим малко, и да ни говорят още по-малко. Затова само не се опитвайте да прилагате стереотипи към най-новото поколение.“

Шней представи и основните предизвикателства, пред които ще бъдат изправени съвременните организации – засилена конкуренция за квалифицирани кадри, предстоящо пенсиониране на представителите на поколението от идеалисти baby boomers (1946-1954 г.), ниско равнище на ангажираност на служителите, признаване на високата цена на оборота, трудни изисквания спрямо управлението на работната сила на глобално ниво, сериозна важност на планирането на успеха.

Според скорошно световно проучване сред ръководители, при 55% от анкетираните представянето в бъдеще ще страда поради недостатъчният лидерски талант; също 55 на сто признават, че не се справят с идентифицирането на таланти и комуникирането на повишенията; и едва 20 процента инвестират време в управление на лидерския талант или въвличат своя HR отдел като „истински стратегически партньор“.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас