Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
18 дек
2013
 
 

Uchi.bg ще търси новаторите в българското образование

Според Uchi.bg ролята на учителя в тази динамична и дигитализирана среда все по-малко е свързана с преразказване на знания и все повече с изграждането на критично мислене.

3521 прочитания

Класация за новатори в образованието стартира порталът Uchi.bg. Всяка година инициативата ще отличава личностите с най-голям принос в прилагането на модерни обучителни методи и иновативни решения в образователната сфера.

Според Uchi.bg българската образователна система е изправена пред значими промени, които през следващите години ще променят изцяло представата ни за процеса на обучение и мястото на училището в него. Същевременно интернет позволява на учениците да достъпват до всяко специфично знание и информация за броени секунди. Ролята на учителя в тази динамична и дигитализирана среда все по-малко е свързана с преразказване на знания и все повече с изграждането на критично мислене – способността учениците да се ориентират във водовъртежа от информация, да отсяват вярната от невярната таква, както и да бъдат по-предприемчиви и креативни.

"Успешното позициониране на България като икономика на знанието и общество на знанието ще има ключово значение за това, дали страната ни ще е конкурентоспособна в утрешния динамичен свят, в който за броени години всеки регион на света може от изоставащ да се превърне в технологичен лидер, да привлече към себе си инвестиционните потоци и да създава добавена стойност – споделя Мария Иванова, организатор на инициативата. – Затова и желанието ни е да инициираме обществена дискусия за нуждата от промяна в сферата на образованието, която да помогне както на днешните ученици да са по-подготвени и успешни в живота, така и на обществото ни като цяло да бъде по-конкурентно и устойчиво."

Всеки желаещ може да номинира кандидат за участие в класацията, който ще бъде включен в нея, ако журито одобри предложението. Номинации може да бъдат изпращани на електронен адрес info@uchi.bg до 10 януари 2014 година. Кандидатите ще оценява жури, включващо представители на образователната система, технологичния сектор, предприемаческите среди, както и журналисти, с дългогодишен опит в сферата на образованието или технологиите. 

Повече информация за класацията “Новатори в образованието” е достъпна на Uchi.bg.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас