Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Човешки ресурси
17 дек
2013
 
 

Едва 3% от общия износ от България е от високи технологии

4979 прочитания

Според данните от Innovation Union Scoreboard 2013, България е на последно място по иновационен индекс сред държавите-членки на ЕС. Преди нея се нареждат Румъния, Латвия и Полша, заедно с които България е в групата на т.нар. „скромни иноватори“. В противоположния край на подредбата, в групата на иновационните лидери, се класират безапелационният пионер Швеция, следван от Германия, Дания и Финландия. Относително силните страни на България се откриват при някои от индикаторите в сферата на човешките ресурси, интелектуалната собственост и икономическите ефекти, а най-слабите резултати са при финансирането и оказването на подкрепа, мрежите и предприемачеството, интелектуалната собственост и иновационните (творческите) резултати, т.е в едни и същи сфери България показва едновременно и сила и слабост. Този факт определя иновационната система на нашата страна като небалансирана.


Евгени Евгениев, специалист по развитие на частния сектор в Световната банка.
Снимка: Констанца Григорова, Computerworld България

Евгени Евгениев, специалист по развитие на частния сектор в Световната банка

Прочетете още: Делът на учащите наука, математика и компютърни науки през учебната 2009/2010 г. у нас е едва 5,2%

„Когато говорим за иновативност, ние съсредоточаваме усилия върху високотехнологичния износ“, подчерта Евгени Евгениев, специалист по развитие на частния сектор в Световната банка. Според данните на Евростат за 2013 г. и доклада „Иновации.бг 2013“, в България не повече от 3 процента от общия износ се пада на високотехнологични продукти и услуги, в сравнение с държави като Унгария, в която делът на високотехнологичния износ е една пета от общия износ, в Холандия и Великобритания – малко над 15%, и т.н.

Евгени Евгениев беше лектор на дискусионния форум „Умения и иновации. Как пазарът на труда се готви за предизвикателствата на бъдещето“, организиран от Българската асоциация за управление на хора (БАУХ). Събитието се състоя на 17 декември 2013 г. Партньори на мероприятието бяха Висшето училище по застраховане и финанси, Германо-българската индустриално-търговска палата и Фондация на бизнеса за образованието.

„Една от основите за постигане на високотехнологични производства са инвестициите в този сектор. Според данни на НСИ и доклада „Иновации.бг 2013“, в периода 2000 – 2012 г. В България държавните и частните инвестиции в областта на научните изследвания и развойната дейност възлизат на не повече от 0,5-0,6% от БВП. Сравнено с държави като Финландия, в която разходите за НИРД се движат в рамките на 3-4% от БВП, сме доста далече от първенците в Европа. Това е постоянна тенденция в годините и стремежът е до 2020 г. да постигнем дял по този показател от 1,5% от БВП. Новата стратегия за интелигентна специализация на България има конкретни разчети как можем да стигнем до там“, разкри Евгениев.

В структурата на разходите за НИРД по научни области имаме тотална смяна на тенденциите. Докато инженерството и технологиите и селскостопанските науки са водели през 2000 г., през 2011 г. медицинските науки са по-напред по финансиране от всички сектори, уточни експертът от Световната банка.

Конкурентоспособност
Според последния Доклад за глобалната конкурентоспособност 2013-2014 г. България се нарежда на 57 място от 148 страни (при 62-ро място от 144 държави в предходната класация), като минава напред с още 5 позиции в сравнение с класацията от 2012 г. Общият индекс на конкурентоспособност на страната се е повишил от 4.27 на 4.31. По фактор „Технологична готовност” България заема 44 позиция, което е движение напред спрямо класацията от предходната година (52). Този фактор включва и индикатори, по които България заема предни позиции – Интернет трафик – 22 позиция, абонамент на мобилни телефони – 24 позиция, достъп до широколентов Интернет – 38 позиция. Проблемите по отношение на „Технологичната готовност“ намират отражение в ниските нива на индикаторите „привличане и усвояване на технологии на фирмено ниво“ (113), „преки чуждестранни инвестиции и технологичен трансфер“ (107) и „достъп до най-новите технологии“ (99). По фактор „Иновации” България заема последните места в класацията – 105-то място. Въпреки отстъплението, отново се наблюдава слабо подобрение на индексите по болшинството индикатори, въз основа на които се определя стойността на фактор „Иновации“.

В България малко над 10 на сто от всички предприятия извършват иновационна дейност, според доклада „Иновации.бг 2013“ и Community Innovation Survey 2008-2012. Словения е лидер по този показател с дял от 50% на предприятията с иновативна дейност, следвана от Германия и Великобритания с малко над 40 на сто по този показател.

„Моето наблюдение от последните 5 години е, че имаме ядра от научни изследователи, които могат да достигнат или вече са достигнали до много високи достижения в глобален аспект. Но, ако се сравним като система по брой научни статии на 1000 души население спрямо Финландия, Италия, Хърватска, Унгария, Полша и Румъния, не изглеждаме добре – България е в ниската зона на графиката, наред с Румъния и Полша, а първенец отново е Финландия“, посочи Евгениев. Данните са от доклад на Световната банка.

По данни от последното проучване на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, България е на 47-а позиция измежду 65 държави за 2012 г. От проведените изследвания през 2000 г., 2006 г., 2009 г. и 2012 г., най-слаби резултати имат българските 15-годишни ученици по четене, математика и точни науки през 2006 г. „Това са хората, които сега наемате след средно образование, и младежите, които в момента са приети в първи курс от висшето си образование, така че имаме тежката задача да интегрираме тези млади хора с най-ниските резултати от всички изследвания досега. Имаме обаче и перспектива, тъй като най-високи резултати имат българските ученици през 2012 г.“, коментира Евгениев.

Данните от изследване на нивото на компютърни умения в 27-те държави от ЕС, извършено от ЕК, показва, че България отново е на опашката, а първенци отново са Скандинавските страни. Отново по данни на ЕК, на 11 ученици от 8 клас в България се пада 1 компютър през 2011-2012 г., при средно съотношение за ЕС от 5:1. Лидери отново са държавите от Скандинавския полуостров.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас